Riu Llobregat

La sequera actual afecta l’àmbit del Ter-Llobregat. Foto: AMB

El Govern declararà aquest dimarts l’alerta per sequera en els àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat. La restricció inclou els municipis metropolitans i, per tant, els més poblats de Catalunya. Així mateix, és la mateixa mena d’alerta que es va activar el passat mes de febrer.

Malgrat això, les mesures per contenir la sequera no tindran impacte en l’anomenada aigua de boca, és a dir, aquella que utilitzen les famílies per veure o per netejar. En canvi, sí que hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius.

En termes numèrics, la declaració d’alerta implica reduir l’ús de l’aigua per a reg agrícola un 25%, la d’usos ramaders un 10%, la industrial un 5%, la recreativa que impliqui reg un 30% i la que es fa servir per a altres qüestions recreatives un 5%.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 26 comarques en alerta i 550 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones. “La ciutadania no ho notarà, no hi haurà talls d’aigua”, ha apuntat Jordà.

La consellera ha destacat que els ciutadans no notaran les restriccions en l’ús de l’aigua, però sí que haurien de veure que “les fonts no van a dojo o que el Parc Agrari no es rega amb la proporció habitual”.

Jordà ha apuntat que es preveu que aquest hivern plogui més del que és habitual, però ha advertit que, encara que acabés passant, les eventuals precipitacions no “salvarien de la sequera”. Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans, que aquest estiu han augmentat 11 litres d’aigua el consum diari. De mitjana, cada persona utilitza 130 litres d’aigua al dia a Catalunya.