La Comissió Europea reclama ampliar la protecció del Delta. Foto: ACN

La Generalitat està planificant la protecció del Delta “en la zona no urbanitzada”. Així ho va expressar Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, en una entrevista a El Prat Ràdio. Aquest càrrec de Territori assegura que el Govern “està disposat a desclassificar sòls i sectors urbanitzables que no s’han desenvolupat”, però admet que en aquest cas n’hi ha que ja s’han reparcel·lat i, “si és sòl urbà i té totes les condicions, difícilment té marxa enrere”. Així doncs, Territori aposta per ampliar la protecció dels espais naturals “en la zona no urbanitzada”. El departament assegura que ja ha enviat la seva resposta al Ministeri d’Exteriors perquè la faci arribar a la Comissió Europea, i que ho ha fet complint els “terminis fixats”.

D’aquesta manera contesta les crítiques dels alcaldes del Prat, Viladecans i Sant Boi, que en una roda de premsa van acusar la Generalitat d’inacció per protegir i conservar el Delta del Llobregat. Lluís Mijoler, Carles Ruiz i Lluïsa Moret consideren que el Govern mai els ha plantejat “mesures concretes” ni els ha presentat cap document on s’expliqui quins terrenys es protegiran ni quants recursos hi dedicaran. Una partida que asseguren que ja és insuficient i que caldrà augmentar si s’amplia l’àrea protegida.

Els tres batlles van aprofitar l’acte per desacreditar les pressions d’Aena, que a mitjans de mes va dir que l’ampliació de la tercera pista de l’Aeroport s’ha de decidir abans de l’estiu. El president del gestor aeroportuari, Maurici Lucena, afirma que invertiran 1.700 milions d’euros per fer-ho realitat. Però ajuntaments i Generalitat, que s’hi oposen, creuen que la Comissió Europea, que reclama protegir molt més l’espai natural, no ho acceptarà.