Cooperació

La diagnosi analitza projectes com el de millora del subministrament d’aigua potable a Kobani (Síria). Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ho té clar: “L’emergència climàtica és un repte global que no entén de fronteres ni de límits administratius, i els seus efectes arriben arreu”.

És basant-se en aquesta idea que s’emmarca l’estudi que ha fet l’entitat supramunicipal, conjuntament amb el Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, i en el qual s’analitzen els diferents projectes de cooperació internacional que es duen a terme des dels municipis i altres administracions.

Sota el títol de Diagnosi d’Actuacions de Cooperació Internacional vinculades al Canvi Climàtic, la recerca determina que entre els anys 2015 i 2018 les actuacions relacionades amb temes ambientals o climàtics només van suposar el 9% del total del pressupost destinat a projectes de cooperació internacional.

Així mateix, segons afirma l’AMB, la majoria d’ens locals treballen l’emergència climàtica a través “d’accions transversals i de forma indirecta”. “Finançant els projectes i no intervenint en el territori”, assenyala. És per això que l’estudi considera necessari aprofundir “en estratègies i en finançament”, ja que “els països empobrits que menys contribueixen a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle són sovint els que més en pateixen les conseqüències”.

EN XIFRES
La diagnosi ha estat possible gràcies a la participació de 27 ajuntaments catalans, l’AMB, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. En total s’han analitzat els 60 projectes executats entre 2015 i 2020.

D’aquests, 24 són iniciatives focalitzades a reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Un exemple d’aquests projectes és la dinamització social, ambiental i econòmica de l’espai del mercat municipal de Tujereng, a Gàmbia, una iniciativa duta a terme per l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat.

També hi trobem 18 projectes centrats a moderar els danys del canvi climàtic, com la contribució a la gestió dels recursos hídrics de Saint Louis, al Senegal, impulsada per l’AMB.

Per últim, destaquen les 18 actuacions d’educació per a la ciutadania. En aquest cas hi veiem iniciatives com el programa Tenim Drets, Teixim Llibertats, impulsada per l’AMB en col·laboració amb deu ajuntaments metropolitans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram