Gallecs

L’espai rural de Gallecs és un dels entorns naturals amenaçats. Foto: Arxiu

La lluita ambientalista al Vallès Oriental i a l’Occidental ha unit els seus esforços per crear SOS Vallès, una plataforma per a la defensa de l’entorn natural integrada per més de 30 entitats i associacions ciutadanes.

Aquest projecte, que es porta plantejant des de l’octubre, neix ara amb l’objectiu d’actuar de forma coordinada en la lluita ambientalista i d’ajudar-se mútuament en aquesta causa. “Pensar globalment, però actuar localment”, diu Fidela Frutos, membre de la plataforma i una de les seves impulsores.

Frutos explica que SOS Vallès sorgeix arran d’un cicle de xerrades amb altres entitats territorials contra el POUM de Llinars. “Allà es va evidenciar la necessitat de parar els planejaments urbanístics que volen carregar-se els espais naturals locals”, afegeix. Però la lluita d’aquesta plataforma va més enllà. “També treballem contra la contaminació, en l’àmbit fluvial, en el forestal i en el de les energies”, detalla Frutos.

Per deixar clares les seves propostes i protestes, SOS Vallès ha creat un decàleg en què posa sobre la taula la importància de canviar el model econòmic per potenciar tot allò que sigui de proximitat, per impulsar la mobilitat sostenible i fer servir energies renovables als municipis. “Ens enfrontarem a una crisi energètica en els pròxims anys i, quan això arribi, tenir energia i aliments al més a prop possible i de manera ecològica és el que ens salvarà”, adverteix Frutos.

La primera acció de la plataforma va ser dissabte passat, amb motiu del dia mundial del medi ambient. Una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per dir “prou a l’explotació dels recursos naturals, a l’ocupació del medi ambient i a l’extermini de la biodiversitat”, conclou Frutos.