Xarxa salut nental diputació

La iniciativa inclou una quarantena d’institucions, ajuntaments i entitats expertes. Foto: Xavier Subias / Diputació de Barcelona

El passat mes d’octubre, la Diputació de Barcelona impulsava el primer pla de salut mental municipal per prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament de les persones que pateixen algun trastorn mental. Un mes després, la institució ha constituït la primera Xarxa Local de Salut Mental, la qual s’encarregarà de fer seguiment a aquest nou Pla Estratègic de Salut Mental.

D’aquesta manera, prop d’una quarantena d’institucions, ajuntaments i entitats expertes en la matèria ajudaran a avaluar-ne els resultats, analitzar noves problemàtiques i, si cal, reorientar el pla.

Mirada local

La iniciativa va arrencar aquest dimarts oficialment a l’edifici Fransesca Bonnemaison a la ciutat de Barcelona, on ha comptat amb la presència de diferents representants de la diputació, així com de tota mena d’entitats com ara l’Associació de Municipis de Catalunya. En aquest sentit, la diputada de Salut Pública celebrava la presència de perfils tan variats, especialment davant d’un “repte tan ingent” que cal fer-li front “des de les diverses mirades i institucions”, insistia.

D’aquesta manera, durant la inauguració també es va fer paler en la necessitat d’afrontar aquesta problemàtica des d’un vessant transversal. Seguint aquest fil, la Directora General de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Anna Vila, ha animat a la xarxa a “recollir les experiències que ja funcionen”, donat que “hi ha institucions que fa molts anys que treballen en aquest àmbit”.

Finalment, el vicepresident de l’Associació de Municipis de Catalunya, Jaume Oliveres, ha destacat la necessitat d’una mirada local, tot recordat que “des dels municipis es poden fer moltes coses en matèria de salut mental”.

Les mesures

Si bé des del diari ja vam explicar algunes de les línies estratègiques del pla, cal destacar algunes de les més de 60 accions que ja estan en marxa. Entre aquestes es troben sistemes de primers auxilis en salut mental, prevenció del suïcidi i suport a l’entorn suïcida, això com a l’adaptació al territori d’un xat 24 hores per aquells qui ho necessitin.

La Diputació impulsa un ambiciós pla de salut mental per als joves
WhatsAppEmailXFacebookTelegram