Habitatge

Des del 2019 s’han comptabilitzat 364 multes. Foto: Albert Alexandre

El moviment per l’habitatge català s’ha reunit aquest dimecres davant de la Conselleria d’Interior per denunciar la situació de repressió que viuen els activistes de plataformes com la PAH o el Sindicat de Llogateres.

Les diferents organitzacions han assenyalat que les denúncies rebudes des del 2019 i fins avui dia en intents d’aturar desnonaments ascendeixen a més de 206.000 euros a tota Catalunya. La gran majoria d’aquestes s’han interposat a la ciutat de Barcelona i la seva metròpoli.

Tot i que Eva Pous, d’Alerta Solidària, ha reconegut que falten moltes dades, ha afirmat que s’han tramitat “364 denúncies per la Llei de Seguretat Ciutadana, de les quals 351 són només per haver participat en mobilitzacions per aturar desnonaments”.

La mateixa Pous ha explicat que, en un primer moment, les multes es tramitaven a través de l’altrament coneguda com a Llei Mordassa, però des del juny, el Departament d’Interior “ha estrenat per la porta gran el tipus penal d’obstrucció a la justícia”. “El que diu és que aquella gent que no permeti als funcionaris desenvolupar les seves funcions se la pugui sancionar amb 601 euros de multa”, ha detallat l’advocada.

Assenyalant el Departament d’Interior

Des de les diferents plataformes que han participat en l’esdeveniment s’ha responsabilitzat la Conselleria d’Interior de la situació de “repressió” que viu el moviment.

“Malgrat les amenaces del Departament i dels Mossos d’Esquadra d’invisibilitzar i deixar en silenci les persones que defensen el dret de les veïnes, el moviment continua amb força”, ha afirmat Pous.

Així mateix, el moviment per l’habitatge ha instat el Govern català a “retirar les multes a les persones que participaven en desnonaments”, alhora que ha exigit a Interior que les unitats antiavalots de la BRIMO i l’ARRO deixin d’executar-los.

La convocatòria es produeix quan queda poc més de mig mes per al final de la moratòria de desnonaments, que activarà els processos de llançament de persones vulnerables. Tanmateix, el moviment per l’habitatge ha recordat que, tot i la pausa, durant la pandèmia s’ha continuat fent fora gent de casa seva.