Manifestació contra el turisme

El bus turístic va estar 30 minuts aturat en senyal de protesta. Foto: ABDT

“Només és un avís”. Amb aquestes paraules qualificava aquest diumenge el moviment veïnal barceloní la seva protesta contra el turisme. En la concentració convocada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), i que es va produir al metro de Drassanes, els manifestants van aturar un autobús turístic a la plaça de Colom durant mitja hora.

Alhora, en l’acció els moviments veïnals també van exposar el seu malestar amb el moment actual. Segons els col·lectius, amb la represa de l’activitat econòmica després de la pandèmia també s’ha tornat a posar en marxa el sector dedicat el turisme, tot i que durant els moments àlgids de la crisi sanitària van ser nombroses les veus que van apostar per rebaixar la seva pressió sobre la ciutat.

“Després de l’aturada radical de l’activitat turística que va portar la covid, el turisme massiu i extractiu ha tornat a la ciutat”, afirmaven els convocants de la concentració. “No acceptarem que ho hagi fet per quedar-s’hi. Ens rebel·lem davant d’aquesta imposició i farem el possible per revertir-ne el procés, emprenent el camí del canvi de model socioeconòmic, el decreixement turístic i la diversificació de l’economia en sectors més justos”, afegien.

Els manifestants afirmen que després de la pandèmia la massificació turística ha tornat

Així mateix, la manifestació també va denunciar la connivència de les institucions amb el sector empresarial del turisme, quan durant la pandèmia alguns representants públics van arribar a defensar la descentralització del turisme. “Aquelles veus institucionals que parlaven de diversificació destinen fons públics a la promoció del turisme i al rescat de la seva indústria”, van denunciar els convocants. “L’Ajuntament de Barcelona, comandat per comuns i socialistes, ha establert un pla de suposada descentralització del turisme que fomenta la turistització de barris menys afectats fins ara”, van afegir.

És per tots aquests motius que la FAVB i l’ABDT van expressar en cinc punts les seves demandes respecte al turisme. Aquestes passen per l’aturada de les ampliacions del port o l’aeroport, la reducció fins a l’eliminació dels creuers, l’aturada de la promoció pública de l’activitat turística, la reducció del nombre de terrasses, dels seus horaris i dels de les activitats de restauració i oci nocturn que molesten el veïnat i un pla de transició cap a un “model econòmic diversificat en sectors més justos”.