Refugiats

Les campanyes se centren en les persones refugiades. Foto: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

Quan esclata una crisi humanitària arreu del planeta, un dels primers indrets on es produeixen mostres de solidaritat és el món local. Es va veure en els primers dies de la guerra d’Ucraïna amb la reacció del veïnat i els ajuntaments per fer front al desastre humanitari.

En aquest sentit, el passat 15 de novembre es va celebrar una trobada del Grup de Treball Refugi del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que va permetre fer balanç de les aportacions dels ajuntaments catalans a la campanya Món Local Refugi i a la campanya per Ucraïna. Alhora es va fer una valoració de la campanya Siguem Refugi, iniciada el juny passat.

Finalment, des del Fons Català es va aprofitar la cita per recordar “tots aquells conflictes que no es troben dins el focus mediàtic i que necessiten suport i acompanyament”.

Siguem Refugi

El passat 20 de juny es va engegar la campanya de sensibilització Siguem Refugi que encara ara continua funcionant. Durant aquest temps s’han fet 51 exposicions i s’ha creat un web que recull com és la vida en 17 camps de persones refugiades. Aquesta iniciativa s’allargarà durant el 2023 amb tots aquells municipis interessats.

De moment, la metròpoli ha tingut un pes notable en la campanya, ja que la iniciativa ha passat per Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat i Sitges.

El món local amb les persones refugiades

Un altre dels espais en els quals s’ha implicat el món local ha estat en el dels refugiats. Entre 2019 i 2022 s’han reunit més de 707.000 euros i actualment hi ha 17 projectes actius localitzats a la frontera occidental euro-africana, al corredor dels Balcans, a Grècia, al Sàhara Occidental, al Senegal, al Líban, al Kurdistan, a l’Afganistan i a Mèxic.

Tanmateix, si una causa ha generat consens el darrer any, aquesta ha estat la d’Ucraïna. El conflicte va fer activar, en temps rècord, la campanya d’emergència per donar suport a la població víctima del conflicte. Des d’aleshores, el Fons Català ha rebut prop de 810.000 euros del món local per garantir l’acollida, l’assistència humanitària i la salut mental, tant dins d’Ucraïna com a Polònia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram