Calderí

Els terrenys de la discòrdia al Calderí. Foto: Salvem el Calderí

La Junta de Govern de Mollet del Vallès d’aquest dilluns 18 de novembre aprovarà la suspensió de la tramitació del projecte d’urbanització del Sector del Calderí que es va aprovar inicialment el 31 de gener del 2022. Així ho va anunciar l’Ajuntament en un comunicat, davant el risc d’inundabilitat dels terrenys. Aquesta aturada coincideix amb les inundacions de la DANA de València i sorgeix just després que la Plataforma Salvem el Calderí i Mollet en Comú Podem, soci de govern del PSC, hagin alertat del perill de tirar endavant el projecte i hagin demanat suspendre’l.

El regidor de Planejament Urbanístic, Raúl Broto, explica que han trobat “adient” fer aquest pas per poder implementar “amb totes les garanties” els canvis necessaris previstos en el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que encara ha de ser aprovat definitivament per la Generalitat i que, “evidentment, haurà de comptar amb tots els informes favorables de totes les administracions sectorials”.

El regidor afegeix que han acordat també elaborar un estudi hidrològic d’inundabilitat d’aquesta zona que complementi l’informe ja presentat per la Junta de Compensació del Sector del Calderí, i recorda que “la fitxa urbanística en l’aprovació provisional del POUM ja establia la necessitat d’ajustar aquest projecte d’urbanització en diferents sentits”. Entre altres punts, s’exposava “la necessitat de completar-lo amb un estudi específic de la infiltració de les noves superfícies a urbanitzar, per reduir al màxim la impermeabilització i l’increment d’escorrentiu superficial”, detallen des del consistori.

“No atura l’amenaça”

Sigui com sigui, des de Salvem el Calderí creuen que aquest anunci del govern municipal “està pensat per confondre i desmobilitzar”. “Suspendre el projecte d’urbanització no atura l’amenaça que plana sobre el Calderí. És una jugada burocràtica per guanyar temps”, argumenten des de la plataforma. Per això, ja s’han concentrat davant l’Ajuntament per continuar reclamant salvar els terrenys i aturar del tot el projecte.

Per la seva banda, Marina Escribano, portaveu de Mollet en Comú Podem, explica que el que van proposar al PSC, soci de govern a l’Ajuntament, “és que se suspengués i que es fes un nou estudi d’inundabilitat amb els càlculs hidràulics actualitzats, així com que es demanés el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en aquest aspecte i, després, emprendre les accions que siguin corresponents amb aquest nou estudi”.

Un pla que ve de lluny

Mollet del Vallès preveu fer un barri d’uns 1.400 habitatges al Calderí, que és un dels últims espais agrícoles de la ciutat i es reivindica com un connector biològic per a molts animals, i molt proper a l’espai rural de Gallecs. El terreny, d’uns 300.000 metres quadrats, és al sud de la ciutat i a prop del riu Besòs i de rieres i afluents que el converteixen en inundable en cas de desbordament, segons mostra el visor de l’ACA.

La idea d’urbanitzar aquest espai, amb tot, ve de lluny i ha patit nombrosos entrebancs. Al Calderí està previst construir-hi des del 1982, però no va ser fins a l’any 2019 que l’Ajuntament va tramitar-ne l’aprovació inicial. El 2021, la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat va donar-hi llum verda, però entitats ciutadanes, Mollet en Comú, la CUP i ERC van presentar un recurs contenciós davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aturar-ho. Tres anys més tard, però, la justícia el desestimava.

El consistori va continuar amb la seva tramitació, i el passat mes de setembre el Ple aprovava el nou POUM, on es contempla la modificació puntual de la zona del Calderí per a la seva urbanització, amb els vots del PSC, Mollet en Comú i Vox.

Nou clam per aturar el pla per fer un barri a Mollet en terrenys amb alt risc d’inundabilitat
WhatsAppEmailXFacebookTelegram