Pagès Baix Llobregat

La pagesia metropolitana està envellida i no té relleu. Foto: Línia

La pagesia està en risc d’extinció a l’àrea metropolitana. De fet, la mitjana d’edat de qui s’hi dedica ho demostra. El 65% dels pagesos del territori són homes de més de 55 anys.

És per aquest motiu que des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’estan fent esforços per dinamitzar i millorar la situació d’aquesta professió. El darrer ha estat aprovar una subvenció de 50.000 euros per a la iniciativa Terra Pagesa, impulsada per la Unió de Pagesos.

“Terra Pagesa és un projecte que aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants, de manera que evita la intermediació d’altres agents perquè ambdues parts puguin aconseguir un preu i una qualitat justos”, afirmen des de l’AMB. “Per tant, el consumidor final també se’n pot beneficiar”, afegeixen.

A través d’una pàgina web s’anuncien els productes disponibles i els comerços poden fer la comanda. Després, els productors fan arribar les comandes a l’espai logístic ubicat a Mercabarna que s’encarrega del transport d’últim quilòmetre.

Des del seu origen

Va ser el novembre de l’any passat que es va crear la plataforma. Des d’aleshores, s’han adherit al projecte 26 productors d’arreu del territori català i 11 comerços. “En total, s’han publicat al web 200 productes, tot i que no sempre s’hi troben els mateixos, perquè es tracta d’aliments de temporada”, afirmen des de l’AMB.

“Fins ara, el 77% dels productes comercialitzats han estat ecològics i el 23%, convencionals”, diuen des de l’organisme. “El 60% ha estat verdura i el 40%, fruita, però el servei està disponible per a fruita, hortalisses, oli, mel, melmelades, conserves, arròs i llegums”, conclouen.