Incendi metròpoli

Tots els incendis forestals dels darrers tres anys a la demarcació de Barcelona no superen l’incendi del Cap de Creus. Foto: Gemma Sánchez/ACN

En només un mes la demarcació de Barcelona ha viscut 107 incendis forestals que han afectat 291 hectàrees. Aquest és el balanç del primer mes del Pla d’informació i vigilància d’incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona.

Segons explica l’ens supramunicipal, el 93% de la superfície afectada correspon a zones forestals arbrades, el 3,74% a zones agrícoles i el 2,43% a zones de matoll.

Per comarques, aquest any la més afectada en nombre d’incendis i superfície cremada és el Baix Llobregat, amb 17 incendis i 248,69 hectàrees.

En gran part, aquestes xifres es deuen a l’important incendi forestal que va tenir lloc el 13 de juliol a Castellví de Rosanes, que va afectar 225 hectàrees de zona de bosc. També va ser notable l’incendi de l’1 de juliol a Sant Esteve Sesrovires, amb 21 hectàrees cremades.

El Maresme, amb 11 incendis i 8,64 hectàrees, i el Vallès Oriental, amb 22 incendis que van afectar 2,90 hectàrees, són la segona i la tercera comarca amb més afectació.

Un any d’incendis

El pla va iniciar-se el 18 de juny i fins dimarts 20 de juliol la comparativa relativa al mateix període del 2020 no podia ser més preocupant. De juny a juliol del 2020 el nombre d’incendis forestals va ser de 43, amb un total de 3,80 hectàrees cremades. Molt per sota de les xifres del 2021.

En un altre exemple de la complicada campanya d’enguany veiem com el 2019, durant tot l’estiu, es van produir 133 incendis que van superar per poc les 100 hectàrees cremades. Per tant, tot i que hi ha hagut menys incendis enguany, s’han cremat més hectàrees que en els dos anys anteriors junts.

Així mateix, cal posar aquestes dades en comparació amb una altra xifra d’actualitat, la del nombre d’hectàrees cremades al parc natural del Cap de Creus. Segons els agents rurals, l’incendi de l’Alt Empordà ha cremat 415 hectàrees, una superfície més alta que l’acumulada a tota la demarcació de Barcelona en els darrers tres estius.