Pagesos

El 65% dels pagesos que hi ha a la metròpoli tenen més de 55 anys. Foto: Ajuntament de Barcelona

Un home de més de 55 anys. Així és el perfil del 65% dels pagesos de l’àrea metropolitana de Barcelona, una dada que posa de manifest l’envelliment d’un sector que, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), demana una renovació a crits.

“Com que actualment falta relleu, el resultat és l’abandonament progressiu dels camps, que ha estat atenuat per un cert retorn a la pagesia arran de la crisi de 2008”, expliquen des de l’organisme metropolità. Amb tot, afegeixen que la tendència negativa no s’ha pogut capgirar i consideren que, per fer-ho, cal “incentivar la professió agroalimentària entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l’èxit i la viabilitat d’aquestes explotacions”.

A això cal sumar-hi un canvi d’actitud dels consumidors, que cada cop més es decanten pels productes agrícoles i de proximitat. És a dir, hi ha més demanda d’aliments que es podrien produir al camp metropolità, però pocs pagesos. Així mateix, l’agricultura de proximitat té una altra problemàtica: la competitivitat. “Cal modificar les actuals explotacions per aconseguir nivells òptims de competitivitat sense perdre de vista la sostenibilitat mediambiental”, diuen des de l’AMB.

Per fer-ho, l’organisme aposta per “digitalitzar, escurçar el cicle des de la plantació de llavors fins al moment del consum del producte i, sobretot, rebre nous professionals ben formats que incorporin nous coneixements a la pràctica diària”.