Taula Oli Vallès

Primera trobada de la Taula. Foto: Aj. de Santa Eulàlia

Molts no ho saben, però el Vallès és terra d’oli. I no d’un oli qualsevol. Concretament d’oli de vera, una varietat de llarga tradició a la comarca i de gran qualitat, però a la vegada molt poc coneguda i explorada, no només pels vallesans, sinó pel públic general. Precisament per això una desena de municipis del Vallès Oriental i també de l’Occidental s’han unit per constituir una Taula amb un doble objectiu: donar a conèixer aquesta varietat i, sobretot, aconseguir la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de Vera del Vallès.

Aquesta tasca, però, no serà fàcil. A Catalunya només cinc olis tenen la DOP i, si prosperés, la del Vallès seria la Denominació d’Origen més petita. I és que, segons un estudi de la Cooperativa Agrària del Vallès, només hi ha 38 productors d’aquesta varietat a la zona, amb unes 13.000 oliveres, la majoria a la part alta de la Riera de Caldes, a la Riera de Sentmenat, a la Vall del Tenes i al curs mitjà del Congost.

Fer aquest pas, per tant, seria una manera d’impulsar i posar en relleu el sector primari vallesà. I no només això. També demostraria que els petits productors poden fer un producte que el responsable de l’Associació de Microproductors d’Oli de Catalunya, Xavier Ruzafa, considera “excel·lent”. I és que, a banda del potencial gastronòmic i culinari que, segons els experts, té aquest oli, també és bo per a la salut, remarca Ruzafa, ja que ajuda a prevenir malalties cardíaques i afavoreix la cicatrització de les ferides.

És per això que la Taula ja ha començat a treballar per tirar endavant la DOP. De fet, ja ha demanat una reunió amb la Generalitat i la visita a altres DOP per conèixer el seu funcionament. Tot plegat, en una primera trobada on es va debatre, entre altres coses, si cal incloure a la Denominació d’Origen altres varietats d’oliva que actualment també es cultiven al Vallès i quin ha de ser l’organisme que impulsi oficialment la creació d’aquesta DOP. Unes decisions que es prendran més endavant, una vegada es defineixi bé com es vol que sigui la Denominació d’Origen del que la Taula ja anomena “l’oli metropolità”, en ser el que es produeix més a prop de Barcelona.