Vacunació

Una de cada quatre persones ja ha estat vacunada a la regió metropolitana de Barcelona. Foto: Blanca Blay/ACN

Els morts no entenen de xifres. Darrere de cada defunció hi ha el dol d’una família. Tot i això, el fet que durant l’última setmana a la regió metropolitana es produïssin només 9 morts per Covid-19 és motiu d’alegria. Més encara quan, des de l’inici de la pandèmia, a l’àrea que integra Barcelona i la seva rodalia han mort 15.495 persones –el 70% de tota Catalunya– a conseqüència del virus respiratori.

Sens dubte, la vacuna ha estat la que ho ha canviat tot. Però ja podem dir que s’ha vençut la malaltia? Hem passat el perill? Ens esperen més onades? Si observem el mapa del risc de rebrot a Catalunya, veiem que el verd cada cop té més predominança. Malgrat això, també podem determinar que l’àrea metropolitana es resisteix a abandonar el vermell.

A la regió de salut metropolitana sud, el risc es manté sobre els 120 punts; a la regió nord, en taronja, en els 70 punts; i a Barcelona s’arriba als 100 punts. Aquest indicador, que expressa els nous casos per cada 100.000 habitants, estableix que el risc de rebrot és alt quan supera els 100 punts. El novembre de l’any passat, la xifra arribava als 1.000.

Sigui com sigui, que l’àrea metropolitana no hagi baixat dels 100 punts i que en ciutats com el Prat de Llobregat se superin els 240 o en altres indrets propers a Barcelona els 120 demostra que la Covid-19, tal com entenia d’edats, també entén de barris i de municipis.

VACUNACIÓ A TOTA MARXA
Les diferències entre zones pel que fa als contagis també es poden explicar pels ritmes de vacunació. Tal com recollia el diari Línia a principis de mes, el procés de vacunació avança a dos ritmes diferents a Barcelona. La velocitat és més elevada als districtes benestants i disminueix als que tenen rendes més baixes.

Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí poden arribar a tenir un 30% menys de persones vacunades en la franja d’edat dels 50 als 59 anys.

Caldrà veure com evoluciona aquesta xifra, ara que la Generalitat ha aprovat la vacunació de la població d’entre 40 i 45 anys, ja que un dels motius pels quals els barris vulnerables es vacunen menys és la bretxa digital per sol·licitar cites en línia, un factor no tan acusat en poblacions més joves.

Els altres motius que expliquen les diferències en la vacunació són la problemàtica de les barreres lingüístiques i, en menor mesura, la por als efectes secundaris que pugui produir la vacuna.

Sigui com sigui, la vacunació avança ràpidament. Així, a la ciutat de Barcelona el 27% de la població ja té les dues dosis posades, mentre que a les zones metropolitanes sud i nord la xifra ronda el 24%.

Són bones dades, però cal tenir en compte que darrere s’amaguen els desequilibris d’un món desigual. Els països rics acaparen més de la meitat de les vacunes de tot el planeta tot i que només hi viu el 14% de la població.

UN ESTIU COM ELS D’ABANS?
Les festes majors tornaran a mig gas, el carnet de vacunació permetrà viatjar per la Unió Europea i ja són moltes les persones que busquen indrets on les restriccions siguin baixes per passar-hi les vacances, com Albània o Nicaragua.

A més, divendres passat s’anunciava que l’oci nocturn obrirà fins a dos quarts de quatre de la matinada i que es podrà ballar a les discoteques amb mascareta. Serà un bon moment per celebrar aquests temps tan llargs i foscos.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram