PDU AMB

Membres de No Més Blocs han protestat durant la votació de l’informe. Foto: No Més Blocs

El ple del Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat l’informe relatiu a l’avanç del Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia de l’Hospitalet. Es tracta d’un informe tècnic preceptiu i no vinculant, redactat per la Secretaria d’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat amb el vistiplau del Consorci per a la Reforma de la Gran Via, format pel Govern i l’Ajuntament de l’Hospitalet. El document ha de regular i ordenar la implantació d’un nou pol d’activitat econòmica vinculada a la recerca i la investigació biomèdica.

Finalment, el ple metropolità ha donat llum verda al document, amb els vots favorables del govern (PSC, ERC, comuns i Junts per Catalunya) i el vot contrari d’Ara Decidim Ripollet, Compromís i Acord per Torrelles i Guanyem Badalona en Comú. PP i Ciutadans s’han abstingut.

Antoni Garcia (ERC) hi vota en contra

Qui també ha votat en contra de l’informe i, per tant, ha trencat la disciplina de vot, ha estat un representant d’ERC, Antoni Garcia, l’encara cap de files dels republicans al Ple de l’Hospitalet. Garcia ha justificat la seva decisió basant-se en el fet que el document que avui s’ha aprovat no està consensuat. “En aquests moments s’està treballant en una comissió formada per diferents agents socials i polítics de l’Hospitalet per intentar acordar el PDU”, ha recordat el republicà, que afegeix que encara “és necessari reduir molt més l’edificabilitat i la volumetria” del projecte, i que el soterrament de la Gran Via no ha d’afectar l’aqüífer protegit de la Vall Baixa del Llobregat.

De fet, aquest és un dels arguments en el qual han posat èmfasi els opositors al planejament urbanístic darrerament. “El soterrament de la Gran Via té afectacions directes sobre l’aqüífer, imprescindible sobretot en èpoques de sequera”, expressen des de la plataforma No Més Blocs. “La cimentació profunda dels gratacels afecta igualment l’aqüífer”, afegeixen, i avisen que tot plegat “impedeix la seva recàrrega”.

En un comunicat, la formació política Alternativa d’Esquerres ha descrit el PDU Biopol-Granvia com un “greu atemptat a la salut i el benestar del veïnat”, i ha descrit el vot contrari de Garcia com un “gest de dignitat política i personal”.

Crítiques al PDU Biopol-Granvia

En declaracions recollides per l’ACN, els opositors han criticat que el PDU porti el segell de la investigació mèdica per fer-lo més amable. “Han refet el text i han modificat els espais on urbanitzaran, hi posen el segell biopol d’investigació mèdica i farmacèutica, però no hi haurà tant d’espai dedicat”, ha explicat Emma Núñez, portaveu del col·lectiu.

En aquest sentit, denuncia que es preveu edificar mig milió de metres quadrats amb hotels, oficines i centres comercials: “De la part de bipol en quedarà poquet, hem fet l’equivalència en edificis, i suposa la creació de 17 torres com la de Realia a la plaça d’Europa, i d’elles només dues es destinarien a qüestions de biopol”, ha apuntat.

A més, la plataforma recorda que no hi ha cap estudi que avali la demanda d’oficines a la zona i apunta que la principal activitat econòmica del complex projectat és la construcció i l’activitat immobiliària. “Especulació pura i dura”, alerten. Per altra banda, i molt relacionat amb les demandes que les últimes setmanes estan protagonitzant diverses entitats de la ciutat, No Més Blocs assegura que el PDU Biopol-Granvia “falseja” la superfície qualificada de zona verda, atès que, com asseguren, alguns d’aquests espais estan planificats en pols de contaminació atmosfèrica i acústica i, per tant, no seran funcionals per a l’ús ciutadà.

Per altra banda, titllen el soterrament de la Gran Via d’innecessari en el context actual de crisi climàtica. En aquest sentit, recorden que Barcelona està aplicant mesures de restricció del trànsit i proposen pacificar aquest vial, com la Meridiana, i desviar els cotxes per les rondes.

El col·lectiu ha desplegat cartells i ha protestat verbalment durant la sessió, fet que no ha impedit que s’aprovés el punt.

Beneficis per a l’Hospitalet

Per contra, des del consistori que lidera l’alcaldessa Núria Marín defensen el pla urbanístic, que segons subratllen “és un projecte de país que repercutirà també en importants beneficis per a l’Hospitalet”, destacant, en al seu torn, el soterrament de la Gran Via.

Ara el nou PDU Biopol-Granvia continuarà amb la seva tramitació administrativa. Des del consistori calculen que l’aprovació definitiva es produirà a finals d’any.

L'hora de la veritat: la ciutat encara l'esperat debat sobre el pla urbanístic de la Gran Via
WhatsAppEmailXFacebookTelegram