Setmana del Llibre en Català

L’any passat es va traslladar l’esdeveniment al Moll de la Fusta per complir amb les mesures de sanitat. Foto: Carola López/ACN

El llibre en català torna al centre de la vida cultura del país del 10 al 19 de setembre. Se celebra un any més la Setmana del Llibre en Català, en la que serà la seva edició número 39. En aquesta ocasió, l’emplaçament tornarà a ser el Moll de la Fusta de Barcelona.

Per a l’edició d’enguany la cultura en català ha volgut treure múscul i visibilitzar el potencial que té. La presència d’editorials serà la més alta de totes les edicions, amb 185 segells editorials. També hi participaran 19 llibreries i 9 universitats en els tres escenaris, que acolliran 250 activitats.

A més, aquesta celebració cultural també servirà per donar a conèixer algunes novetats literàries de la temporada. Autors com Joan-Lluís Lluís, Roser Caminals, Sílvia Soler, Tina Vallès, Jair Domínguez i Montse Barderi en ficció, o Joan Todó i Daniel Gasol M. Carme Junyent en no-ficció duran les seves novetats davant del públic.

Premi a la trajectòria

Des del 1997, la Setmana del Llibre en Català també és l’espai en el qual s’entrega el Premi Trajectòria. “Es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació”, expliquen des de l’organització de l’esdeveniment.

Així, figures com Jaume Plensa, Joan-Pere Viladecans, Frederic Amat, Ignasi Aballí, Antoni Miró o Regina Giménez han estat reconeguts amb aquest premi.

Qui serà el guanyador del 25è Premi Trajectòria? Tal com es donava a conèixer el passat juliol, serà Biel Mesquida, l’escriptor i activista cultural nascut a Castelló de la Plana el 1947, però que, de pares mallorquins, està establert a l’illa des de la infantesa.

Breu història

Aquesta cita ineludible de les lletres va començar a celebrar-se el 1983. Concretament, va tenir lloc a l’Estació Central de Barcelona-Sants entre els dies 18 i 27 de febrer.

Després d’una edició anòmala com ho va ser la de 2020, i que va obligar a traslladar l’esdeveniment al Moll de la Fusta per preservar les mesures de seguretat, semblen que s’han esvaït els dubtes sobre la viabilitat de la festa cultural. Malgrat que es va reduir el nombre de dies de la setmana, 25.000 persones van participar de les activitats organitzades.