Institut del Teatre

Una vintena d’alumnes de l’Institut va denunciar les situacions i la manca de resposta de la direcció del centre. Foto: Pau Cortina/ACN

Una investigació duta a terme pel Síndic de Catalunya ha determinat que en el cas d’assetjament sexual, maltractament psicològic i abús de poder per part de docents a una vintena d’alumnes de l’Institut del Teatre, la direcció del centre no va fer prou per evitar la situació que durant anys es va produir.

El Síndic va obrir una actuació d’ofici i va demanar informació a la Diputació de Barcelona, titular del centre, i al Consorci d’Educació de Barcelona, sobre les mesures establertes de prevenció i detecció de l’abús sexual i d’altres formes de violència masclista. Alhora també els va demanar que informessin sobre els mecanismes que es van adoptar.

Segons la investigació, les actuacions es van mantenir durant anys i eren conegudes, atès que “algunes es van desenvolupar en públic i, en altres casos, van ser comunicades per l’alumnat als tutors o docents de referència”.

“Una part dels docents del centre no va actuar d’acord amb el dret de l’alumnat a ser protegit, ja que no van actuar suficientment per posar fi a aquestes situacions”, explica el Síndic. Tampoc ho van fer les administracions i, per a l’ens, “l’incompliment d’aquest deure constitueix una forma de violència institucional”.

El Síndic afegeix que, “tot i que es tenia coneixement d’actuacions de docents que vulneraven els drets de l’alumnat de forma continuada en el temps, no es va intervenir malgrat l’existència del perill real per a les víctimes”.

MANCA DE PROTOCOL
A més de l’encobriment manifest de les situacions d’assetjament i d’abús, el Síndic ha constatat que el centre no disposava de protocol per evitar-les fins a l’any 2018. La data sorprèn, ja que la normativa de protecció de les dones contra la violència masclista preveia que des de l’any 2008 es podia comptar amb un protocol d’aquest tipus.

D’altra banda, tot i tenir el protocol, van caldre tres anys i una denúncia pública als mitjans de comunicació perquè afloressin les situacions d’assetjament i d’abús.