Ajuntament de Badalona

L’Ajuntament de Badalona en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

La Intervenció de l’Ajuntament de Badalona ha emès un informe on alerta d’un “incompliment flagrant” del període mitjà de pagament a proveïdors, que el passat mes d’abril se situava ja en 210 dies quan el màxim que fixa la normativa és de només 30. La situació no és nova i ja es va donar un toc d’alerta al consistori ara fa dos anys. Els darrers mesos, però, la situació s’ha descontrolat i l’augment dels terminis de pagament ha estat exponencial. “El problema no és una manca de recursos, sinó un greu problema de gestió” que s’arrossega des de fa temps, segons recull l’informe. Intervenció avisa que si no es reverteix la situació, l’Estat podria acabar intervenint l’Ajuntament retenint els ingressos per pagar factures pendents.

El 2019 la Intervenció municipal ja va alertar l’aleshores govern socialista de l’incompliment dels terminis de pagament de factures a proveïdors, que se situava en aquell moment en uns 120 dies. Amb el canvi de govern, Xavier Garcia Albiol va ordenar tramitar totes les factures pendents per posar al dia els pagaments, però l’incompliment ha continuat multiplicant-se. En aquest sentit, l’informe d’Intervenció apunta que la “gravetat” de l’incompliment es veu accentuada perquè ha “empitjorat” amb el pas dels mesos: “Cal que l’alcalde estableixi els mecanismes per capgirar aquesta situació per les greus conseqüències que pot tenir”. L’octubre de l’any passat l’Ajuntament de Badalona pagava ja a 197 dies vista i l’abril d’aquest any el termini ha arribat fins als 210 dies.

L’informe d’Intervenció també retreu al consistori que no hagi estat “capaç” de situar el període mitjà de pagament “dins del període legal” malgrat disposar de més de 184 milions d’euros de tresoreria. També avisa que la situació s’està allargant “des de fa molt temps” i que si no s’hi posa solució, l’Estat podria “retenir” recursos al consistori per fer front a les obligacions de pagament pendents.