Cebes

Varietat local de ceba agra. Foto: La Panotxa

“Les varietats locals són molt més bones gustativament i en estar aclimatades al nostre territori s’adapten molt millor. Aquests són els dos principals beneficis de cultivar varietats d’hortalisses pròpies del Vallès Oriental, segons explica a Línia Jonatan del Amo, coordinador del Banc de Llavors del Vallès Oriental. Una organització que formen un conjunt d’entitats com el Museu de la Tela de Granollers, els ajuntaments de Granollers i Santa Eulàlia, el Consell Comarcal o l’associació Llavors Orientals, entre altres, i que “neix de la necessitat comarcal de promoure les varietats locals i de preservar-les”, afegeix del Amo.

Varietats de mongeta, tomàquet, carabassa, meló, pastanaga, ceba o encima són algunes de les moltes llavors que es poden trobar al Banc, que té la seva seu al mateix Museu de la Tela de Granollers. “De fet, en tenim més de 300”, detalla el coordinador, que a la vegada explica que una altra de les tasques que fan és oferir aquestes llavors i fer assessorament de com cultivar-les.

Precisament, en aquesta línia, juntament amb el Parc Estudi, s’ha impulsat el projecte ‘Llavors de Sempre’ que entre ahir i avui ha ofert a unes 200 persones de 20 horts comunitaris de Granollers i comarca, safates de planter de varietats locals, en el marc de la sisena edició de la iniciativa. Tot plegat per estendre “aquest patrimoni valuosíssim”, diuen des del Banc, que “va quedar arraconat per un model productiu que prioritzava criteris com la producció o la uniformitat per davant del gust, la singularitat o l’adaptació al territori”, afegeixen.

D’aquí la importància d’aquest projecte que, a més, ofereix la possibilitat de reaprofitar les llavors mentre, d’altra banda, les varietats híbrides, que estan preparades per a l’agroindústria i que són les que acostumem a consumir i a trobar als supermercats, “no poden tornar-se a plantar”, conclou del Amo.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram