Tanca de Melilla

Quan intentaven creuar la tanca, 37 persones van morir i 300 van quedar ferides. Foto: Servicio Jesuita a Migrantes – España (@migrantes_sj)

Les vides negres importen. Sota aquest lema, que emula l’estatunidenc Black Live Matters, aquest divendres s’han convocat nombroses manifestacions en diversos municipis de l’àrea metropolitana per denunciar els fets ocorreguts a Melilla el passat 24 de juny, en què 37 persones van morir a mans de la policia.

A Barcelona, Badalona o Mollet, a les 19.30 hores, estan convocades concentracions de repulsa per l’actuació policial, tant dels cossos de seguretat espanyols com dels agents marroquins, i per denunciar l’actitud del govern espanyol.

Segons han fet palès en un comunicat les diferents organitzacions que participaran en les protestes, la tragèdia de Melilla, a diferència de la versió del govern espanyol sobre el que ha passat, va començar quan “algunes persones que van aconseguir arribar a territori espanyol van ser violentament tornades en calent, pràctica que vulnera la legislació internacional en matèria de drets humans”.

Per als organitzadors de la manifestació, entre els quals hi ha entitats com l’Observatori DESC, l’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans o la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, “les polítiques migratòries, materialitzades en la brutalitat policial i la militarització fronterera”, són les responsables de la mort de 37 persones migrants i refugiades i de les més de 300 persones que van ser hospitalitzades.

Així mateix, les entitats informen que els cossos de les persones mortes estan sent enterrats, “sense identificar i sense informar-ne les famílies”, a Nador. Tampoc s’estan fent autòpsies, una pràctica essencial “per a una possible investigació” en el futur.

Les relacions entre Espanya i el Marroc

A ulls dels convocants de les diverses concentracions, tot això passa en un escenari de calma tensa entre els governs d’Espanya i del Marroc, després que l’executiu espanyol mostrés el seu suport a la iniciativa d’autonomia marroquina sobre la qüestió del Sàhara Occidental. Segons les organitzacions, la postura adoptada per l’Estat el 7 d’abril tenia una contrapartida: “l’increment de la cooperació en matèria de seguretat i lluita contra la delinqüència, contribuint a criminalitzar les migracions”.

Tot això sumat a les conclusions de la cimera de l’OTAN a Madrid, en què l’executiu espanyol va demanar incloure Ceuta i Melilla sota la protecció de l’organisme internacional.

Les exigències

Les organitzacions convocants volen portar algunes de les qüestions recollides més amunt al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, o al ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.

Alhora, exigeixen que es dugui a terme una investigació independent sobre els fets, que les persones que van ser ferides puguin tenir una atenció adequada o que a l’anomenada frontera sud prevalguin els drets humans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram