Exposició sobre pagesia

L’exposició fotogràfica de Sara Boldú és un homenatge a la terra i a la pagesia. Foto: Miquel Millan/Oficina de Difusió/Diputació de Girona

La pandèmia ha posat en relleu la importància de l’alimentació de proximitat i sostenible a les nostres societats. Més encara en àrees com la metropolitana, on els camps escassegen i els aliments s’importen d’altres indrets, generant un fort impacte mediambiental.

És per aquest motiu que Barcelona i la seva metròpoli, que durant aquest any són Capital de l’Alimentació Sostenible 2021, volen reivindicar, entre altres, el paper de la pagesia.

En el marc de l’agenda d’activitats de la capitalitat hi trobem l’exposició que el 5 de juny va inaugurar-se al municipi gironí de Sant Miquel de Campmajor. Es tracta de la mostra fotogràfica Artistes amb tractor. La terra i la pagesia. L’exposició, de l’autora Sara Boldú, fa valdre l’agricultura i el món del camp en l’alimentació sostenible.

Liderada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Associació Catalana de Micropobles, es tracta d’una mostra que vol ser “un homenatge a la terra i a la pagesia i també una invitació a reflexionar sobre la implicació de l’alimentació en la vida quotidiana”.

Així mateix, l’AMB afirma que amb actes com aquest vol “conscienciar la ciutadania sobre la importància d’una dieta equilibrada, saludable i sostenible, que a més sigui econòmicament accessible per a tothom. Una alimentació que, en bona part, proporciona la pagesia”.

UNA METRÒPOLI SENSE CAMPS
Tal com mostra un informe de la Diputació de Barcelona, en poc més de mig segle el territori metropolità ha perdut gran part de la terra conreable que tenia. A tota la demarcació, la pèrdua de terreny per al cultiu ha estat d’un 42%, i en el cas de la regió metropolitana aquesta destrucció de patrimoni natural ha estat encara més acusada.

Sant Adrià, amb el 99,77% de territori agrícola perdut, és el municipi que més pateix aquesta situació. Santa Coloma (98%), Sant Andreu de la Barca (99%), Barcelona (98%), Badalona (97%), Badia (96%), l’Hospitalet (95%), Esplugues (95%), Montgat (91%) o Ripollet (90%) se situen en les primeres posicions de la llista dels indrets en els quals més conreus han desaparegut des del 1956.

En l’extrem oposat hi trobem municipis com Mollet del Vallès, en el qual la destrucció se situa al 53%, o Granollers, on se supera per poc el 60% de terres agrícoles destruïdes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram