Imatge de part de les tovalloletes i dels residus filtrats a la central tèrmica del Besòs. Foto: Endesa

Nova veu d’alerta per la presència de residus a la costa metropolitana. Durant el 2020, la meitat dels residus que la central tèrmica de cicle combinat del Besòs va filtrar del mar per al seu funcionament van ser tovalloletes. Així ho ha confirmat Endesa en un comunicat, on s’apunta que aquest tipus de deixalla ja suposa un 50% de les prop de 26,5 tones de brutícia retirada anualment pels sistemes de filtratge de l’equipament situat a Sant Adrià de Besòs, que utilitza l’aigua marina per refrigerar el condensador.

Segons les dades facilitades per la companyia elèctrica, prop d’un 10% del total de residus que es van gestionar l’any passat a les instal·lacions provenia de deixalles urbanes del medi marí, on sobretot es van recollir tovalloletes i plàstics. La informació que consta en el balanç d’aquest últim any permet també relacionar la presència d’una major concentració d’aquests residus a la costa metropolitana amb els forts episodis de precipitacions. D’aquesta manera, el febrer del 2020 es van recollir més de sis quilos de residus, un volum molt elevat que va coincidir amb el pas del temporal Glòria. La quantitat de deixalles filtrades també va ser més elevada a l’abril, coincidint amb un altre temporal que va deixar importants precipitacions al territori.

Cal recordar que aquesta aigua marina que utilitza la central tèrmica per refrigerar el condensador es capta a través de tres canonades que s’endinsen gairebé 500 metres mar endins des de la platja. Un cop a les instal·lacions, l’aigua passa per uns filtres amb un sistema de neteja automàtic que evita que hi entrin cossos estranys que puguin obturar les canonades i els tubs del condensador. Tanmateix, cada cop és més habitual que el sistema automàtic no sigui suficient i s’hagi d’aturar el funcionament dels filtres per retirar els residus manualment, a causa de la gran quantitat acumulada.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram