revisió metge

La vaga coincideix amb la convocada per Metges de Catalunya. Foto: Pixabay

La Intersindical ha convocat pels propers 24 i 25 de gener una vaga de tot el sector sanitari i sociosanitari català, tant al públic com al concertat. El segon dia d’aquesta convocatòria coincidirà amb el primer dia de la vaga ja convocada pel sindicat Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya del 25 i 26 de gener.

Les reclamacions són similars: més plantilla, millores retributives i més inversió. Per a Nèstor Sastre, coordinador de la Intersindical a l’àmbit sanitari, calen “menys paraules i més fets” per part del Departament de Salut, i sobretot més finançament. La Intersindical no és dels sindicats majoritaris, però té certa força entre el personal d’infermeria i administratiu.

“Els problemes a la sanitat no són exclusius d’un únic col·lectiu ni d’un únic sindicat”

La Intersindical justifica la vaga de tots els sanitaris perquè “els problemes a la sanitat catalana no són exclusius d’un únic col·lectiu ni d’un únic sindicat”. Tots els professionals sigui quina sigui la seva categoria laboral pateixen la situació, diuen: infermeres, TCAI, auxiliars administratives, llevadores, el personal resident, tècnics Rx, dentistes, pediatres, treballadors socials, conductors, gestors covid, farmàcia, manteniment, informàtica, recerca i tot el personal dels serveis centrals, i també els metges.

Segons Sastre, la pujada salarial pactada entre Salut, les patronals, UGT, CCOO i Satse “amaga una profunda baixada de les retribucions de tot el sector públic a causa de la pujada continua de l’IPC”. Amb una pujada de l’IPC interanual del 10% la pujada d’enguany ha sigut tan sols del 3,5% i les “raquítiques pujades pactades pels anys vinents no arribaran ni a cobrir la pujada de l’IPC d’enguany”, segons el sindicat. Si les negociacions dels pròxims dies avancen, la Intersindical no descarta desconvocar la vaga.

“Una sanitat completament desbordada”

La Intersindical considera necessari l’inici d’un cicle de mobilitzacions que han de culminar amb una sèrie de vagues a causa del “deteriorament incessant” en les condicions laborals del personal que treballa en els centres sanitaris i sociosanitaris catalans. “Tenim una sanitat completament desbordada i tot el personal pateix el col·lapse i el desgast. Calen mesures urgents i contundents per salvar la sanitat pública catalana. La precarització constant i les males condicions laborals ens aboquen a l’absolut fracàs i totes les forces sindicals hem d’unir esforços o ens enfonsarem i això repercutirà en la qualitat assistencial”, diu el sindicat en un comunicat.

Per la Intersindical, en sanitat “no es pot regatejar”, perquè és “un pilar indispensable de la societat i s’ha de dotar de tots els recursos necessaris”. “Els aplaudiments que hem rebut amb motiu de la pandèmia s’han de consolidar, no només en paraules sinó també amb millores laborals. No podem tolerar la maximització de competències sense fre a canvi de res. Cal apujar sous i complements de forma justa, augmentar plantilla i cobrir absències. Cal baixar ràtios i incorporar la jubilació als 60 del personal que treballa en centres sanitaris”, reclamen.

Sastre admet que l’increment de plantilla s’haurà de fer amb professionals extracomunitaris, ja que les condicions laborals d’aquí fa que molts sanitaris catalans marxin a treballar a l’estranger i no hi hagi prou nous professionals sortint de les universitats i els centres educatius.