Associació Carme Diaby

A l’esquerra, Mònica Santiago, i a la dreta, Carme Diaby. Foto: Pau Solà/ACN

La Carme Diaby, una jove granollerina, va patir abusos sexuals quan era petita, dels cinc als dotze anys. Una realitat que va amagar a tot el seu entorn fins que va complir els divuit i va decidir trencar el silenci.

A partir d’aquí, la seva història es va anar fent mediàtica. Però Diaby sentia que havia de fer alguna cosa més per aconseguir que altres joves no visquessin el mateix que ella. Així va ser com es va posar a fer xerrades i conferències. “Em va servir per veure que molta gent es veu reflectida en la meva història i que no té eines per explicar-ho i parlar-ho”, comenta al diari Línia. Per això, ara ha decidit anar un pas més enllà i crear una associació que porta el seu nom i que va presentar fa només dues setmanes.

“Vaig coincidir amb la Mònica Santiago, que és una advocada que està preocupada per aquest mateix tema a nivell jurídic, i em va ajudar a tirar-ho endavant”, explica. De fet, en aquest poc temps ja han atès algunes noies. Encara que els seus objectius van més enllà, ja que l’associació, a banda d’ajudar a les joves que pateixen abusos, vol ser un mitjà per detectar i prevenir els abusos sexuals a les escoles, recollir dades reals i crear un número de telèfon fàcil de recordar per als menors i un espai per ajudar a les famílies.

Segons Diaby, la idea és poder fer tot això en un local propi. “Però acabem de néixer i, per ara, estem atenent la gent al despatx que dirigeix la Mònica a Barcelona”, diu. “Ara bé, amb la idea d’obrir alguna cosa al Vallès i si es pot també a Barcelona”, afegeix. Tot plegat, per aconseguir que els abusos sexuals deixin de ser un tema tabú i per visibilitzar les víctimes. I, per començar a fer-ho, segons avança Diaby, pròximament es faran sessions amb grups de suport familiars a un espai que li cediran a Granollers.