Ada Colau

L’alcaldessa barcelonina ha mostrat “perplexitat” per la citació judicial. Foto: Eli Don/ACN

Un jutjat de Barcelona ha citat a declarar com a investigada l’alcaldessa Ada Colau per suposades irregularitats en la concessió de subvencions públiques a diverses entitats.

El jutjat d’instrucció número 21 de la capital catalana ha admès a tràmit una querella de l’Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática (ATCD) presentada al desembre i ha citat Colau el pròxim 4 de març per presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides.

El març de l’any passat, una altra entitat, en aquest cas Abogados Catalanes por la Constitución, ja va denunciar a la fiscalia uns fets similars. Aquella investigació, però, va ser arxivada pel ministeri públic al juliol. L’associació apuntava aleshores que diverses subvencions atorgades a l’Observatori DESC, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyeria Sense Fronteres podien ser presumptament irregulars. L’entitat incloïa en la seva denúncia acusacions de suposada prevaricació, frau en la contractació, tràfic d’influències i malversació i atribuïa el fet que fossin subvencions directes al presumpte objectiu d’esquivar una licitació oberta o un concurs.

A banda de Colau, aquesta associació també havia denunciat l’actual quarta tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Laura Pérez, les regidores de Barcelona en Comú durant el mandat passat Gala Pin i Laia Ortiz i la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela. Colau havia treballat a l’Observatori DESC abans de ser alcaldessa i va ser portaveu de la PAH.

“Quedarà en res”

L’alcaldessa barcelonina ha mostrat aquest dimecres “perplexitat” per aquesta citació judicial i ha confiat que la querella “quedarà en res”.

En declaracions als mitjans, Colau ha explicat que formalment encara no ha rebut cap notificació del jutjat, però ha indicat que, davant la notícia, els serveis jurídics de l’Ajuntament ja s’hi han adreçat per personar-s’hi i demostrar la seva voluntat de col·laborar.

La batllessa s’ha mostrat sorpresa perquè se la cita per uns fets que la fiscalia ja va arxivar fa mesos en no veure-hi irregularitats. En qualsevol cas, ha dit, espera que aquesta nova querella també s’arxivi i veu “fora de lloc” plantejar-se dimitir, tal com ja li han demanat que faci alguns grups de l’oposició, com Ciutadans o el PP, apel·lant “al seu propi codi ètic”.