Render del projecte del Catalunya Media City. Foto: Generalitat
Les obres d’ampliació i rehabilitació de la Nau de Turbines de les Tres Xemeneies, a Sant Adrià de Besòs, per fer-hi el nou Catalunya Media City començaran a l’estiu del 2026. Un cop adjudicada la redacció del projecte arquitectònic, la previsió és que els treballs acabin a finals del 2028 i que la inversió total sigui de 70,8 milions d’euros.
Les instal·lacions comptaran amb espais dedicats a la formació i amb un centre cultural de difusió de les darreres tendències audiovisuals i digitals, a més de voler ser un referent per a la recerca i la innovació. El centre complementarà el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), a Terrassa, on s’invertiran 13 milions en la construcció de dos nous grans platós de 2.200 i 1.000 metres quadrats, respectivament.
El Catalunya Media City convida “a pensar en gran” i a tenir ambició, ha dit Illa
Tot plegat ho ha donat a conèixer el Govern aquest dissabte al matí en un acte encapçalat pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i en el qual també han participat els consellers Albert Dalmau –el departament de Presidència lidera el projecte transversal–, Sílvia Paneque i Sònia Hernández.
Illa ha afirmat que aquest projecte convida “a pensar en gran” i a tenir ambició, en un país “que se sap amb potència, capacitat i ganes” en el marc d’un món que, segons ha descrit, està canviant massa de pressa. Catalunya, ha defensat el president, ha de jugar el seu paper en una Europa que cal enfortir.
“Situarà Catalunya com a referent internacional en els sectors audiovisual, digital i del videojoc”, ha apuntat Dalmau, que lidera el projecte
I és que el Catalunya Media City té com a objectiu convertir el país en un centre internacional en producció, recerca, formació i foment empresarial en el seu àmbit, en la línia d’altres hubs punters com el de Hilversum, als Països Baixos, o el MediaCity UK, al Regne Unit. “Situarà Catalunya com a referent internacional en els sectors audiovisual, digital i del videojoc”, ha apuntat Dalmau.
Dalmau, Hernández, Illa, Daria de Seta (de l’estudi guanyador) i Paneque. Foto: Pau Cortina/ACN
L’edifici de la Nau de Turbines té una superfície de 22.600 metres quadrats, i des del 2023 és titularitat de la Generalitat. A finals del 2028 està previst que entri en funcionament com a hub audiovisual. Conservarà el seu valor patrimonial industrial i veurà ampliada la seva superfície per ubicar-hi nous usos, d’acord amb la proposta guanyadora per redactar el projecte arquitectònic, dels estudis Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes i Marvel Architects. A més, en la seva façana nord, comptarà amb un balcó sobre el litoral de Badalona i la coberta serà parcialment accessible al públic.
La impressionant sala noble
A l’interior s’hi podran trobar aules i zones obertes, així com espais amb configuració flexible amb grans buits verticals, on antigament hi havia les turbines. La sala noble constarà d’un espai diàfan de 5.600 metres quadrats i 17 metres d’alçada per exhibir-hi noves formes d’expressió del món digital i audiovisual.
Render del projecte del Catalunya Media City. Foto: Generalitat
L’àmbit de les Tres Xemeneies forma part del Pla Director Urbanístic aprovat el 2023, que preveu la transformació de 32 hectàrees, incloent-hi el hub audiovisual, un parc urbà de 10 hectàrees, 185.000 metres quadrats per a habitatges –prop de la meitat protegits– i uns 100.000 metres quadrats més destinats a activitat econòmica. Un pla que no està exempt de polèmica i que diverses entitats i plataformes veïnals, així com alguns partits polítics, han qüestionat en més d’una ocasió, entre altres coses, pel risc d’inundabilitat d’aquests terrenys.