Barri de Sant Cosme

El barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, és un dels indrets escollits. Foto: Sànchez G./ACN

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dimarts la primera edició del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social. Aquesta iniciativa vol ser una eina per fer front a les desigualtats que existeixen a la demarcació.

“Algunes ciutats o àrees concentren des de fa anys i de forma persistent situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana”, expliquen des de la Diputació. “Unes àrees que han viscut canvis sociodemogràfics profunds sobre els quals cal continuar posant el focus”, afegeixen.

En aquest context, segons ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, el programa vol “posar l’accent en dos elements nuclears: les polítiques socials en el centre de l’acció i entendre la comunitat i el veïnat com a motor de canvi”.

En la primera edició, seran 13 els municipis beneficiaris, i d’una partida total de 2,2 milions d’euros, cada un rebrà 172.900 euros durant aquest any.

Els barris seleccionats

Dels 13 municipis escollits, 11 pertanyen a la regió metropolitana. Són Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans. Manresa i Vilanova i la Geltrú són els dos municipis restants.

Pel que fa als barris, hi trobem el de la Salut, a Badalona, on es vol potenciar l’organització veïnal i la memòria històrica; el barri de Sant Ildefons de Cornellà, on s’impulsarà la mediació de conflictes de convivència i les activitats socioeducatives en l’àmbit de la infància, la joventut i els entorns familiars; el barri de Sant Cosme del Prat, amb un pla destinat a la convivència, el veïnatge i la promoció sociocomunitària; i el barri de les Planes de l’Hospitalet, on s’impulsaran intervencions en matèria de formació ocupacional per a joves.

Així mateix, també rebran una inversió el barri de Cerdanyola de Mataró, on es planteja un nou model de gestió de l’Espai Gatassa perquè esdevingui un espai polivalent per a la innovació de projectes amb participació veïnal; el barri de les Torres de Rubí, amb un projecte de creació de blocs formatius per a persones amb alt risc d’exclusió social; el barri de Torre Romeu de Sabadell, on es planteja un projecte per a la promoció de l’educació, el lleure en valors i l’accés popular a la cultura; i el barri Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, que impulsarà un procés d’apoderament de les comunitats de propietaris perquè adquireixin la capacitat de gestionar els assumptes propis relatius a les finques.

Per últim el projecte de la Diputació també es destinarà al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, amb una iniciativa que intenta potenciar les xarxes socials i comunitàries del barri; al barri de Ca n’Anglada de Terrassa, amb una intervenció dirigida al jovent que pretén impulsar canvis en els usos de l’espai públic; i al barri Eixample Centre de Viladecans, on es vol crear un espai d’acollida emocional per promoure activitats i trobades veïnals.