Explosió a la planta d'IQOXE

L’explosió a la planta d’IQOXE ha fet canviar l’estratègia d’alerta de risc químic. Foto: Núria Torres/ACN

L’accident d’IQOXE a Tarragona, el gener del 2020, ho va canviar tot. Fins aleshores la societat civil no prestava gaire atenció als accidents químics. Malgrat això, el succés, que va acabar amb tres persones mortes, va fer que la Generalitat es plantegés introduir modificacions al seu Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, l’anomenat PLASEQCAT.

Aquell succés, segons reconeix la mateixa Generalitat, ha fet que Protecció Civil incorpori una “estratègia conservadora” a l’hora de tractar els accidents químics i el risc químic.

És en aquesta línia que s’emmarca la darrera iniciativa impulsada pel Departament d’Interior. Es tracta de reformular la difusió i comunicació dels episodis de risc químic que es fan a nivell ciutadà. “L’accident a IQOXE ha estat un punt d’inflexió, on s’ha fet palesa la necessitat d’una reflexió sobre les accions comunicatives realitzades fins ara en el marc del risc químic”, afirma l’organisme. “Cal reorientar les campanyes de sensibilització amb noves accions comunicatives que han d’aprofitar l’experiència d’aquests darrers anys i incorporar els nous coneixements i tecnologies i, alhora, cal un tractament personalitzat de cada territori, per tal d’apropar-nos a la realitat social i percepció del risc de les poblacions afectades”, afegeix.

A la demarcació de Barcelona hi ha 44 municipis que estan afectats per indústries perilloses des d’un punt de vista químic. Tal com explicava el Línia el passat mes d’abril, molts d’ells no estan coberts per les sirenes que alerten quan es produeix un incident.

Sigui com sigui, el fet és que el projecte de sensibilització, valorat en 160.000 euros, té com a objectiu “conscienciar la població dels riscos associats a conviure amb una activitat industrial del sector químic i donar a conèixer els sistemes d’avisos”. Es refereix a sistemes com les mateixes sirenes o SMS.

A més, el projecte vol “informar la població sobre les mesures d’autoprotecció a aplicar en cas d’emergència química”. En aquest cas, les mesures passen per no sortir al carrer, refugiar-se en el primer edifici que es trobi i tancar-se a l’habitació més interior d’una casa. Així mateix, si es viu amb gent gran, amb infants o amb malalts amb problemes respiratoris, cal fer un seguiment del seu estat de salut.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram