mural Pilarín

Dos operaris treballen en la instal·lació del mural, el dia 19. Foto: Ajuntament

Des del divendres 20 de gener, un gran mural dibuixat per l’artista Pilarín Bayés llueix a la façana del mercat de Sant Joan de Vilassar de Mar. Els operaris van necessitar dos dies de feina per poder instal·lar el mural, que té unes dimensions considerables: fa vuit metres de llarg per dos metres d’altura, i està elaborat amb gres porcellànic.

Les il·lustracions de Pilarín Bayés rescaten el passat agrícola de la vila del Baix Maresme, amb el cultiu de la patata i la floricultura, però també el passat mariner.

El mural recrea elements, fets i indrets relacionats amb la història de Vilassar de Mar, amb el peculiar estil de la dibuixant i ninotaire. Per exemple, hi ha representats els tres sectors de la Festa Major: els pagesos, els mestres d’aixa i els pescadors-contrabandistes.

També hi tenen protagonisme els edificis i llocs emblemàtics com ara la Torre d’en Nadal, les típiques cases de cos, l’església, el mateix mercat municipal, la Sénia del Rellotge, la Biblioteca Municipal, l’Ajuntament, Can Bisa, l’Ateneu, la portalada del cementiri municipal, el Museu Monjo, la Cooperativa Obrera, les casetes de pescadors o el Casal de Curació, entre molts altres detalls. A banda, hi ha representades expressions culturals i tradicionals com els capgrossos o el drac Cremavila, i també referències a entitats del poble tant culturals com esportives. Esdeveniments com el Festival de Titelles Firobi o la penjada de l’ase Innocenci del campanar de l’església també tenen el seu espai al mural, així com elements de la gastronomia, com ara el vermut.