Platja de Barcelona

L’helicòpter recorrerà les platges per fer fotografies d’alta resolució que permetin estudiar la costa. Foto: Ajuntament de Barcelona

Si en els pròxims mesos les persones que van a la platja veuen un helicòpter sobrevolant els seus caps, no tenen motius per preocupar-se. O potser sí, perquè la raó per la qual l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) farà volar un d’aquests aparells no deixa de ser un símptoma més del deteriorament del litoral de Barcelona i la seva rodalia.

Segons ha donat a conèixer l’ens territorial, s’espera que pels volts d’aquest estiu un helicòpter amb sensors recorri la costa per fer un estudi de l’estat de les platges.

El projecte, que està valorat en més de 42.000 euros, té per objectiu “monitorar l’estat i evolució de la costa metropolitana” mitjançant l’elaboració de fotografies aèries “de molt alta resolució”.

La finalitat d’aquesta iniciativa és, per tant, tenir un millor coneixement de les platges per poder, en paraules de l’AMB, “preservar i mantenir les infraestructures naturals metropolitanes, entre les quals es troben les platges metropolitanes i el passeig marítim metropolità”.

Un problema que ve de lluny

En els darrers temps, els crits d’alerta sobre la situació de les platges no han fet més que augmentar. Paral·lelament, també ho han fet els projectes per conèixer millor el litoral i evitar la desaparició de les platges.

És en aquesta línia que se circumscriu el nou projecte de l’AMB. “El canvi climàtic i la progressiva antropització del litoral metropolità, amb la construcció de ports i esculls artificials, amenacen greument la pervivència de les platges metropolitanes”, expliquen des de l’AMB.

Per a l’administració, les costes “constitueixen un actiu molt important i un dels espais públics metropolitans més utilitzats de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb uns 10,5 milions d’usuaris a l’any”.