Fosa Comuna

Es calcula que hi ha unes 20.000 persones desaparegudes que encara estan enterrades. Foto: Anna Ferràs/ACN

Tot i que la Guerra Civil Espanyola va concloure el 1939, no es pot dir que acabés. Tot i que es va posar fi a la dictadura franquista fa quasi mig segle, tampoc es pot afirmar que aquella carpeta de la història, tant de Catalunya com de l’Estat, estigui tancada.

Són moltes les persones que no han pogut enterrar el conflicte i no saben on ni com van morir assassinats els seus familiars. És per aquest motiu que el Departament de Justícia ha presentat una campanya de conscienciació batejada amb el títol de Tancar el dol i que està dirigida a “totes aquelles persones que vulguin buscar algun familiar desaparegut durant la Guerra Civil o el franquisme”.

Segons expliquen des de la Generalitat, amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer les eines i els recursos dels quals disposa la Direcció General de Memòria Democràtica, per reparar la memòria i ajudar les famílies afectades a tancar el dol.

Així mateix, també es busca que els ciutadans que no saben on són els seus familiars els inscriguin al Cens de persones desaparegudes i facilitin mostres d’ADN per incloure-les al Programa d’identificació genètica.

Es tracta d’un projecte que encara té molt camp per recórrer, ja que com reconeixen des de la mateixa Generalitat, “tot i que fins ara s’han aconseguit resultats significatius i concrets, com el fet de disposar de 2.774 perfils genètics i d’haver identificat, des de 2016, un total de 18 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme enterrades en fosses, encara romanen moltes víctimes per identificar, en tant que la xifra de persones inhumades és al voltant de 20.000”.

Tanmateix, ja hi ha nombrosos familiars de víctimes del conflicte que han intentat buscar-les a través dels serveis públics que s’ofereixen. Actualment, 6.367 persones s’han inscrit al Cens de persones desaparegudes i s’han pogut enviar 3.794 respostes a familiars amb informació sobre la persona en qüestió. “Això és possible gràcies al procés de documentació i d’investigació permanent que inicia la Direcció General de Memòria Democràtica quan s’inscriu un nou cas de persona desapareguda o bé quan es localitzen unes restes”, afirmen des de la Generalitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram