Filo Cañete Espai Línia

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, va conversar amb el director editorial del diari Línia, Arnau Nadeu. Foto: Espai Línia

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, va ser l’encarregada de donar el tret de sortida, aquest dimarts, al cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, organitzat pel diari Línia i que portarà a Espai Línia una quinzena d’alcaldes i alcaldesses metropolitans.

La socialista va mantenir una conversa amb el director editorial del diari, Arnau Nadeu, durant la qual va poder exposar la seva visió sobre els grans reptes que afronta l’àrea metropolitana i el Barcelonès Nord en concret, vistos, en aquest cas, des de la identitat local de Sant Adrià, però amb el prisma global del territori.

La primera alcaldessa de la història de Sant Adrià va defugir de la imatge que, sovint, sobrevola la seva ciutat mediàticament i que està vinculada a la pobresa i a les drogues. Cañete va fer valdre els grans projectes que el municipi té entre mans, començant per la transformació de les Tres Xemeneies en un hub de l’audiovisual i del videojoc, anomenat Catalunya Media City (CMC). “No tinc una bola màgica per saber com evolucionarà, però tinc l’esperança que produirà una gran transformació a la ciutat”, va afirmar l’alcaldessa.

Aquest projecte va en paral·lel al nou Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies, que ha generat crítiques d’algunes entitats i partits polítics i al qual Cañete també es va referir. El pla suposarà la construcció d’uns 1.700 habitatges, molts dels quals “seran de lloguer de protecció oficial”, va remarcar l’alcaldessa. “Hi tenim molt a guanyar amb el PDU… Què té de dolent fer habitatge assequible?”, es va preguntar Cañete, si bé també va admetre que aquesta contrapartida en forma d’habitatges als propietaris privats dels terrenys era un “peatge” que s’havia de pagar si es volia poder transformar tot aquest entorn.

Respecte al fet que aquests habitatges es faran en una zona inundable, l’alcaldessa va recordar que “gran part de Barcelona està en zona inundable” i va afirmar que els terrenys “s’han d’utilitzar i no es poden deixar buits”.

Filo Cañete Espai Línia

El públic assistent va tenir l’oportunitat de fer preguntes a Filo Cañete després de la conversa. Foto: Espai Línia

Sant Adrià i el seu entorn

Com va reconèixer la mateixa Cañete, l’èxit dels projectes que la ciutat mira d’impulsar depèn, en gran part, de la col·laboració entre Sant Adrià i les ciutats del seu voltant. L’alcaldessa es referia a Badalona, Santa Coloma, Montcada i Reixac i Barcelona, totes elles integrades al Consorci del Besòs. “En soc una ferma defensora, perquè nosaltres no tenim un paraigua com un consell comarcal i l’acció coordinada amb els municipis de la zona és molt important”, va dir Cañete. “Tot el que és positiu per a Sant Adrià també ho és per als municipis del seu entorn”, va apuntar.

A més, la socialista va recordar que aquesta aliança és indispensable per lluitar contra la pobresa a l’Eix Besòs. De fet, aquesta zona concentra el 70% dels barris més pobres de la metròpoli. “Fa falta inversió, perquè Sant Adrià de forma aïllada no pot revertir aquesta situació”, va considerar Cañete per afegir que, en aquest sentit, “la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) són aliats indispensables”.

Més alcaldes a Espai Línia

La pròxima conferència d’aquest cicle organitzat pel diari Línia se celebrarà dimecres vinent, 30 de novembre, a les sis de la tarda, i la convidada serà l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz. L’entrada és lliure i hi ha torn obert de preguntes al final.