investigadora

Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori. Foto: Laura Fíguls/ACN

La metàstasi és la principal causa de mort per càncer. Malgrat els avenços en teràpies dirigides contra el càncer, evitar que les cèl·lules malignes es disseminin a altres parts del cos és un dels grans reptes actuals.

Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), amb l’empresa biotecnològica BCN Peptides, ha demostrat en models animals l’eficàcia d’un nou fàrmac per reduir la formació de metàstasis en neuroblastoma i rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents, i càncer de mama.

“Tot i que un fàrmac no evitarà totes les metàstasis, si aconseguíssim reduir el percentatge de persones que en pateixen seria molt beneficiós”, subratlla l’investigador principal del projecte, el doctor Josep Roma, a l’ACN.

La metàstasi, principal causa de mort per càncer

El grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR ha liderat aquest treball, que ara es publica a la revista Cellular and Molecular Life Sciences. Els investigadors veuen en el nou fàrmac, el pèptid sintètic RA08, una teràpia que podria tenir un alt impacte en el futur per a més càncers.

“Es tracten metàstasis i de vegades s’aconsegueix curar-les. Però les probabilitats de curació són més baixes quan s’han format. Si poguéssim aconseguir una estratègia terapèutica que evités la formació de la metàstasi, estaríem convertint els tumors en menys malignes”, afirma el doctor Roma, investigador principal del Laboratori de Sarcomes del Grup de Recerca Translacional en el Càncer de la Infància i l’Adolescència del VHIR.

“Com si poséssim silicona en un pany”

S’ha dissenyat i testat un fàrmac amb l’empresa BCN Peptides. El RA08, protegit amb patent, busca interferir en la unió entre la proteïna ITGA9 i les proteïnes ADAM –que ajuden a desplaçar les cèl·lules tumorals- per bloquejar la invasió d’altres òrgans.

“És com si poséssim silicona en un pany. El mecanisme no funciona i fem que la cèl·lula tumoral tingui problemes per sortir del tumor i formar metàstasi a un altre lloc”, exposa l’investigador.

S’ha aconseguit reduir fins al 30% la formació de metàstasi

L’estudi demostra en models preclínics que la inhibició farmacològica de la ITGA9 amb el pèptid RA08 redueix de forma significativa la formació de metàstasis i millora la supervivència tant en models de ratolí de rabdomiosarcoma i neuroblastoma com també de càncer de mama.

Els investigadors han reduït fins al 30% la formació de metàstasi en els dos tumors infantils. En el cas de càncer de mama, els treballs no estan tan avançats, però també han aconseguit reduir els focus metastàtics. Tots tres tipus de tumors tenen en comú que, tot i que en general tenen una alta supervivència, aquesta disminueix molt quan els pacients desenvolupen metàstasi.

Un fàrmac per a càncers infantils que es pot extrapolar a adults

“Hem trobat un mecanisme en càncers infantils que es pot extrapolar almenys en alguns càncers de l’adult. Sí que és veritat que hem fet una mica el camí invers i això passa poques vegades. És important la recerca que fem per obrir portes per a infants. Si a més aconseguim que funcioni per a adults, molt millor”, recalca l’investigador.

L’estudi ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram