Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el confinament nocturn entrarà en vigor aquest divendres a la nit. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el confinament nocturn entrarà en vigor aquest divendres a la nit, després de l’aval del TSJC. En un missatge publicat a Twitter, Aragonès ha celebrat que la justícia hagi donat llum verda al toc de queda, una mesura que ha qualificat de “difícil” però “necessària” per frenar els contagis, per protegir vides i el sistema sanitari.

“Entre tots, tombarem la corba de la Covid-19”, ha afegit el president a la piulada. El TSJC ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de Covid. El tribunal avala la petició per aplicar el confinament nocturn almenys fins al 23 de juliol i d’1 a 6 de la matinada.

Es tracta dels municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies i d’aquelles localitats que es trobin totalment o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques. La fiscalia havia informat favorablement a autoritzar aquesta mesura.

Excepcions i sancions

Igual que en ocasions anteriors, també es preveuen excepcions per saltar-se el toc de queda. Les excepcions inclouen els desplaçaments per assistència sanitària o per anar a la farmàcia per raons d’urgència; anar o tornar del centre de treball; els professionals o voluntaris, degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials; els desplaçaments per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents o la cura de mascotes i animals de companyia, de manera individual en la franja horària compresa entre les 04 h i les 06 h.

De la mateixa manera que tornaran a activar-se dispositius policials per vetllar pel compliment del toc de queda, també es podrà multar les persones que se’l saltin. L’incompliment se sancionarà d’acord amb el que estipula el decret llei 30/2020. Les sancions seguiran oscil·lant entre els 300 i els 6.000 euros.

Llista: els 161 municipis afectats pel toc de queda

L’oci nocturn de Barcelona podrà obrir temporalment com a bar