Contaminació

La contaminació produeix 1.300 morts prematures l’any a Barcelona. Foto: Nazaret Romero/ACN

Sabem que la contaminació a Barcelona produeix 1.300 morts prematures l’any. Sabem que l’esperança de vida es redueix una cinquantena de dies per culpa de la mala qualitat de l’aire. El que no sabíem és que la contaminació té un impacte directe en la salut mental de la població.

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat una investigació de CitieSHealth basada en la ciència ciutadana en què han participat 300 persones.

Així, segons explica el grup de recerca, “ens concentrem menys els dies en què la contaminació atmosfèrica és més elevada”. “En concret, el temps de reacció i el rendiment cognitiu varien prop d’un 5% entre un dia net i un de contaminat”, afegeixen.

No només és qüestió de reacció. La contaminació també té relació amb el nostre nivell d’estrès. En una escala del 0 al 10, en un dia amb una qualitat molt dolenta de l’aire els nivells d’estrès pugen 0,5 punts respecte d’un dia clar.

Per últim, l’estudi revela que la població que viu en zones properes a espais verds o al mar es veu menys afectada mentalment que aquells que “resideixen lluny” d’aquests emplaçaments.