Serveis Socials

La lluita va començar el passat 28 de maig amb la vaga dels Serveis Socials del Raval. Foto: Imanol Olite/ACN

Uns 200 treballadors dels Serveis Socials de Barcelona en vaga s’han concentrat aquest dilluns a la plaça de Sant Jaume per reclamar un canvi de model. Asseguren que des de l’inici de la Covid-19 la seva situació s’ha “agreujat” i s’han vulnerat “els drets de cobertura” de les necessitats bàsiques. També han incidit en l’increment de processos judicials per desnonaments, on demanen “deixar d’acompanyar” les comitives judicials.

En aquest sentit, lamenten que s’avanci cap a un model “assistencialista” i exigeixen un posicionament polític “clar” a l’Ajuntament en defensa dels seus professionals. Segons dades del consistori, un 43% dels 1.200 empleats de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) s’han sumat a la vaga.

“Si som essencials, ho som per a tot”, “canvi de model ja” o “suport a les veïnes i no a les comitives” han estat alguns dels crits que s’han sentit a la plaça. Els treballadors han alertat que la situació ve “de fa temps” i que existeix “una falta històrica de planificació de les necessitats de l’àmbit dels Serveis Socials”.

“Ja teníem manca de recursos, de professionals… i la situació s’ha agreujat encara més: han pujat els usuaris, però s’ha descuidat el seguiment”, ha explicat Laura Orrea, secretària d’acció sindical de CCOO. En aquesta línia, ha denunciat una “sobrecàrrega de treball” als Serveis Socials i una “sèrie de mancances de l’Ajuntament que han fet que la gent exploti”.

La UGT, per la seva banda, ha denunciat que fa temps que reclamen “una conversa molt més fluida amb l’administració” que no s’ha produït. El seu representant sindical, Miquel Rubio, ha insistit que es reconeguin els Serveis Socials com a servei essencial “per a tot”, lamentant, per exemple, que tot just divendres passat –tres dies abans de la vaga– van començar a rebre les citacions per anar a vacunar-se.

Així mateix, el portaveu de la CGT, Israel Ureña, ha denunciat que fa molt temps que estan sense diàleg i amb reunions “que no serveixen per a res”, i ha alertat que “si no hi ha canvis” continuaran amb les mobilitzacions, afegint que no descarten convocar més jornades de vaga. “Avui és el dia àlgid de les reivindicacions, esperem que el consistori escolti les peticions del sector”, ha afegit la portaveu de la Intersindical, Esperança Borrull.