Camp aviació Alfou

Alcaldes de Sant Antoni, Cardedeu i Llinars a un refugi del camp d’Alfou. Foto: Ajuntament de Cardedeu

No tothom ho sap, però el Vallès Oriental va ser, durant la Guerra Civil, territori d’aviadors republicans. Per això hi havia tres aeròdroms de la República, tots ells allunyats del front, no per casualitat, sinó per evitar els atacs de les tropes franquistes. Un primer a Montornès, un altre entre la Garriga i Llerona i l’últim en terrenys dels termes municipals de Cardedeu, Llinars del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor, a la zona coneguda com a Pla de Can Morató.

Aquest darrer era anomenat camp d’Alfou i ara, després de tants anys, tornarà a tenir activitat. I és que els alcaldes dels tres municipis on es troba l’aeròdrom han signat un conveni de col·laboració per preservar i posar en valor el camp i els seus refugis. L’objectiu, “fomentar l’estudi, documentació, difusió, senyalització i museïtzació de les restes documentals, històriques i patrimonials del camp”, diuen des de l’Ajuntament de Cardedeu.

Aquest camp naixia l’any 1931 arran d’una iniciativa popular per fer exhibicions de vol i el 1938 es va militaritzar, amb un espai per a l’enlairament d’avions i vuit refugis per a la protecció dels treballadors en cas de bombardeig. Però actualment l’espai són camins i camps agrícoles on els ciutadans dels tres municipis fan senderisme.

Més camps d’aviació

Pel que fa als altres dos aeròdroms, el de Montornès es va crear expressament per als avions militars de la República, mentre que al de Rosanes, que queda entre la Garriga i Llerona, ja es feien vols d’ultralleugers des d’abans de la guerra. De fet, és, fins ara, el més conegut a la comarca en ser el que millor es conserva, ja que es va museïtzar l’any 2009.

Tots ells són espais que formen part de la història del Vallès Oriental i que, tot i ser poc coneguts, van jugar un paper clau durant la Guerra Civil.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram