Plaques solars

L’Hospital de Mollet, per exemple, té plaques solars al sostre. Foto: Albert Segura/ACN

En els últims anys, al Vallès Oriental ha augmentat l’ús de l’energia solar. Sobretot als equipaments i a les cases. Tant que segons les darreres dades publicades per l’Institut Català de l’Energia, és la segona comarca de Catalunya amb més potència instal·lada per produir energia elèctrica a través de les plaques solars, només per darrere del Vallès Occidental, i la tercera amb més plaques solars, també per darrere del Vallès Occidental i del Baix Llobregat.

En concret, al Vallès Oriental hi ha instal·lada una potència de gairebé 16.300kW repartida en 2.198 instal·lacions. Uns números que van en alça, ja que tant el nombre de plaques solars com el de potència s’ha triplicat en un any i mig. Un fet que demostra que l’interès per l’energia sostenible és cada vegada major i en concret a algunes poblacions. Com en el cas de Lliçà d’Amunt, el novè municipi de Catalunya amb més instal·lacions de plaques solars (225), la gran majoria relacionades amb l’autoconsum, o Granollers, la novena ciutat catalana amb més potència instal·lada per l’estès ús de l’energia solar a la indústria i als serveis.

Encara que si relacionem el nombre de plaques solars d’autoconsum amb el nombre d’habitants per municipi, Santa Eulàlia de Ronçana està al capdamunt del rànquing català. I és que és el poble de Catalunya on més plaques solars hi ha per habitant, concretament 22 per cada 1.000 habitants, en ser una població on la majoria d’habitatges són cases unifamiliars. Tot i que la decisió d’optar per aquesta energia també sol anar força lligada a les bonificacions que aporta cada ajuntament en impostos com l’IBI.