Estació ambiental Granollers

Estació ambiental de Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers

El Vallès Oriental segueix sent un dels territoris amb l’aire més contaminat de tot l’Estat. Així ho mostra l’Informe sobre la Qualitat de l’Aire a l’Estat Espanyol durant el 2021. Un document que es publicava dilluns i que recull que a la majoria de la comarca no es respecten els límits de contaminació establerts per l’OMS i que cada any hi ha més morts prematures per la mala qualitat de l’aire.

Segons mostra aquest document, tot i que les restriccions de la covid-19 han permès millorar els nivells de contaminació, l’any passat el 91% del territori català va arribar a nivells de contaminació perjudicials segons l’OMS. Però l’Àrea de Barcelona, el Baix Llobregat i el Vallès, continuen emportant-se la palma i, en concret, Mollet. La ciutat de la comarca amb un aire menys respirable i un dels municipis del país més contaminats.

La capital baix vallesana va superar els límits de contaminació establerts durant 237 dies al llarg de l’any passat. Així ho recull l’estació situada a les pistes d’atletisme. Una de les quatre estacions fixes que hi ha a la comarca juntament amb la qual Mollet també té a tocar de l’AP-7, la de Montornès i la que Granollers té al costat del Palau d’Esports. Aquesta darrera va superar els límits durant 178 dies del 2021.

Les causes, segons detalla l’informe, són la intensitat del trànsit rodat i l’alta l’activitat industrial. Un fet que fa temps que denuncien entitats com Mollet Respira. Des d’on manifesten que “necessitem un canvi de veritat i no polítiques de greenwashing” i des d’on, a la vegada, demanen mesures reals contra “l’aire tòxic”. No només per la ciutat, sinó per la comarca. Sobretot perquè les dades que recull l’informe s’han vist alterades per la pandèmia i, tot i així, continuen sent “preocupants”, pensen.