Ple Barcelona

El ple ha estat presencial a mitges. Foto: Ajuntament

Barcelona ha aprovat avui el seu pressupost per a l’any que ve, i ho fa fet amb un nou soci per al govern que formen els comuns i el PSC. Es tracta de la formació Barcelona pel Canvi, l’antic partit de Manuell Valls que ara encapçala Eva Parera, que ha estat l’única formació, a banda de comuns i socialistes, que ha votat a favor dels comptes. De fet, no és un soci nou del tot, ja que va ser Barcelona pel Canvi, amb Valls al capdavant, que va fer que Colau pogués reeditar l’alcaldia.

Qui no ha votat a favor dels pressupostos, com ja se sabia, ha estat ERC, que s’ha abstingut després de l’acord de fa poques setmanes amb els comuns perquè els comptes de l’Ajuntament i els de la Generalitat tiressin endavant. Un acord que va provocar que Ernest Maragall anunciés que el seu grup municipal renuncia a fer qualsevol aportació als comptes. “Barcelona i Catalunya tindran pressupostos. És una bona notícia, però no és una bona notícia qualsevol pressupost”, ha lamentat Maragall, fent evident un cop més la incomoditat que li va generar el pacte del seu partit amb la formació de Colau.

Així doncs, els pressupostos han obtingut 21 vots a favor (BComú, PSC i Barcelona pel Canvi), 10 abstencions (ERC) i 10 vots negatius (Junts per Catalunya, PP i Ciutadans). Algunes de les crítiques més contundents han arribat de la líder de Junts, Elsa Artadi, que ha exposat una llista molt detallada dels “incompliments” de l’actual govern municipal.

Per la seva banda, Parera, aprofitant el vot favorable del seu partit, que també hi va ser per modificar l’ordenança de terrasses, ha assegurat que Barcelona pel Canvi, rebatejat com a Valents des de fa ben poc, i el PSC han estat “els únics partits responsables”. “El PSC, tot i tenir la garantia que els pressupostos s’aprovaven amb l’abstenció d’ERC, ha continuat negociant amb nosaltres”, ha afegit.

El ple d’avui també ha servit per aprovar definitivament el nou PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics), que segueix apostant per la regulació hotelera a les zones més turístiques i que incorpora la prohibició de llogar habitacions per un període inferior a un mes per tal que no es destinin al lloguer turístic.