Infants al carrer Xipreret fa dècades. Foto: Ajuntament
L’Hospitalet és la segona ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, vorejant-ne els 300.000, si és que no els ha assolit ja de manera informal. A més, els últims anys s’està convertint en un epicentre econòmic d’interès, gràcies a l’empenta del sector de la plaça Europa i la Fira. Ara bé, aquest ‘monstre’ de ciutat densament poblada encara conserva un racó que evoca el passat rural del municipi.
Estem parlant del carrer Xipreret, un petit vial al cor del barri del Centre, tot i que està ubicat a pocs metres de la frontera amb Cornellà. En aquest carrer es conserva l’esperit de poble que, dècades enrere, caracteritzava la ciutat. Casetes baixes plenes d’història, on personatges com Rafael Casanovas van passar-hi i s’hi conserven finestres gòtiques, fins i tot.
Una feina conjunta
Ara, l’Auditori Barradas estrenarà el pròxim dia 21 de maig, a partir de les sis de la tarda, un documental produït per veïns del carrer per rescatar la seva història recent. L’han batejat com Gent de Xipreret, un poble dins la ciutat, i ha estat idea de l’activista veïnal i exregidora d’ERC Lluïsa Carmona, que n’ha fet el guió. L’ha dirigit i prpduït Jordi Carreras, mentre que l’edició i la realització ha anat a càrrec d’André Pino de Conjunto Vacío Estudio Creativo. La peça ha rebut el suport del Museu i de l’Ajuntament.
La peça audiovisual recull testimonis d’una generació de veïns i veïnes que van viure en primera persona el pas d’un poble rural a una gran ciutat. Amb els seus records es teixeix un relat col·lectiu que fa valdre els canvis urbanístics i socials, així com els vincles humans i la manera de viure que han conservat en aquest racó de la ciutat.
El documental, a més, dona veu a les generacions més joves i als nous residents que han decidit fer del carrer Xipreret casa seva.
“Res a celebrar”: el centenari del títol de ciutat crea polèmica