Formació Professional

Un dels principals problemes a Catalunya és l’abandonament escolar, el més alt d’Europa. Foto: Elisenda Rosanas/ACN

Catalunya té un problema endèmic amb la formació educativa. La taxa d’estudiants universitaris és elevada. També ho és la de persones que tenen una formació bàsica i obligatòria. Al mig, com si es tractés d’un rellotge de sorra, hi queden els graduats en un cicle formatiu mitjà, que són pocs.

Així, segons dades de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), la població amb estudis obligatoris –l’ESO– representa el 37,6%, mentre que els graduats en cicles formatius de grau superior i els universitaris representen el 40,8%. Al mig hi queden els professionals amb cicles de grau mitjà, que només són el 21,6%.

Això es tradueix en una manca de professionals. A la Unió Europea, la tendència és ben diferent, quasi oposada. La població amb estudis bàsics se situa en el 22,2%, la que té estudis mitjans en el 47,1% i la que té estudis superiors en el 30,7%.

Els motius que produeixen aquesta situació són diversos. El primer d’ells és l’alta taxa d’abandonament escolar, que a Catalunya és, com a Espanya, la més alta d’Europa. El volum de persones que no acaben l’educació obligatòria se situa al país en el 18%, molt lluny de la mitjana europea, que es troba en el 10,6%, i lluny de països com Croàcia (3,3%) o Eslovàquia (4,2%).

Un altre motiu és la baixa reputació que té la Formació Professional (FP) a la societat catalana. Tot i que s’ha intentat foragitar aquesta idea de l’imaginari col·lectiu, el cert és que encara perdura. Un element estrany, ja que segons xifres de la Generalitat, els graduats en FP tenen un percentatge d’atur quatre vegades inferior que la mitjana de joves de Catalunya.

UNA SOLUCIÓ
Sigui com sigui, el cert és que hi ha projectes que miren d’impulsar aquest tipus d’educació. És el cas de la Taula d’impuls de l’FP Dual, que organitza l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que aquest dijous celebra la seva primera sessió a Barcelona.

“Aquesta trobada té com a objectius difondre l’FP dual i els projectes que en fomentin la visibilitat i alhora remarcar l’aprenentatge professional dual, el coneixement, l’intercanvi d’experiències, xarxes, projectes i bones pràctiques que també puguin donar suport als municipis”, expliquen des de l’AMB.

Durant l’esdeveniment es presentaran els diferents projectes de l’Aliança per l’FP Dual i es mostraran les experiències de gestió de l’FP dual que s’han fet en l’àmbit municipal fins ara.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram