Videoclub Línia

Video Instan està situat al número 239 del carrer Viladomat. Foto: Línia

“Hem aguantat, que ja és molt”, diu Aurora Depares, propietària de Video Instan, quan pensa en l’últim any. Aquest videoclub de Barcelona, el primer de tot l’Estat, va obrir fa més de quaranta anys i es va haver de reinventar en fa tres per poder sobreviure. Sembla que la supervivència forma part de l’ADN d’aquest negoci, perquè continua endavant malgrat tot (un ‘tot’ que engloba la pandèmia, les restriccions i l’hegemonia de plataformes com Netflix).

“El que tenim aquí no ho trobaràs enlloc més”, sentencia Depares, fent referència a les 46.000 pel·lícules del seu arxiu i assenyalant, de fet, la raó principal per la qual Video Instan segueix funcionant. Aquest ampli catàleg està a l’abast de tothom que se subscrigui a la tarifa plana del videoclub, que té un preu de 8,95 euros. Arran del confinament, Depares ha reforçat l’opció d’enviar les pel·lícules a domicili, un servei que porta a terme la cooperativa Les Mercedes.

Però encara més: des del 2018, quan Depares es va traslladar del número 30 d’Enric Granados al 239 de Viladomat, l’establiment té també una sala de cinema privada i una cafeteria. En temps de coronavirus, llogar la sala s’ha convertit en la millor manera d’anar al cinema amb tota la seguretat, i així ho han fet moltes famílies, parelles i grups reduïts d’amics (el màxim és de catorze persones). D’altra banda, la botiga ha continuat acollint presentacions de pel·lícules i col·loquis.

MOMENT DE “CRÉIXER”
Tot i això, la pandèmia s’ha fet notar en les xifres del videoclub. “Ara hi ha moltes menys subscripcions a la tarifa plana i, alhora, hi ha més gent que es dona de baixa”, lamenta Depares, que recorda que la crisi també ha afectat les butxaques de la clientela. “Amb prou feines ens hem mantingut, ara toca créixer”, resumeix.

El creixement de Video Instan ha de passar per “un canvi en la inquietud de veure cinema”, en paraules de la propietària. “No tot és el que et donen les plataformes: ens han venut que a Netflix hi és tot i és mentida”, afirma. És per això que Depares està totalment en desacord amb aquelles persones que creuen que el videoclub és un negoci obsolet; al contrari, està convençuda que és necessari. “Si vols veure una pel·lícula i no la trobes, a un videoclub la tindran”, conclou.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram