MWC

La majoria de les grans empreses del sector han decidit no venir a Barcelona durant el MWC. Foto: Aina Martí/ACN

Mitjans de febrer del 2020. Quedaven pocs dies perquè se celebrés el Congrés de Telefonia Mòbil de Barcelona, el Mobile World Congress (MWC). Malgrat tot, a milers de quilòmetres de la capital catalana, a la metròpoli xinesa de Wuhan, les notícies sobre el coronavirus no feien més que augmentar.

En cascada, diverses multinacionals del sector tecnològic van començar a anunciar que no acudirien a la cita comtal per por als contagis, i tot feia témer un final inaudit. S’anul·laria el congrés?

Hi havia més preguntes: estaven sobrereaccionant les principals firmes del sector? Hi havia una agenda oculta de les empreses estatunidenques contra els grans fabricants asiàtics de productes tecnològics? Estava fent suficient l’Ajuntament de Barcelona per retenir la capitalitat de la telefonia mòbil? Realment hi havia motius per cancel·lar l’esdeveniment?

Finalment, el MWC del 2020 no es va celebrar i el del 2021, programat per al febrer, va haver d’ajornar-se fins a aquest mes de juliol.

L’edició estiuenca d’enguany del MWC no serà la més lluïda de la seva història pel que fa a novetats tecnològiques o impacte econòmic sobre la ciutat de Barcelona. Amb tot, donades les circumstàncies, l’esdeveniment té un caire poètic notable.

Per una banda, l’inici de la pandèmia a casa nostra va començar amb l’anul·lació de la trobada internacional i semblaria que, amb l’arribada de les vacunes i la tornada dels grans esdeveniments, ara estem assistint al final del coronavirus.

Per altra banda, resulta interessant veure com és d’important la presencialitat per a un congrés basat en les noves tecnologies. La pandèmia ha posat en relleu un nou món en el qual tot és possible a distància, però fins i tot qui més coneix la revolució tecnològica –els assistents al MWC– considera que sense proximitat entre humans cap progrés és viable.

CONGRÉS DESLLUÏT
Març del 2019. L’edició del MWC d’aquell any va ser la més important de la història del congrés. En total, 109.000 persones de 200 països van visitar el recinte firal de Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat.

El MWC que ha començat aquest dilluns i s’allargarà fins dijous espera poder atraure 35.000 visitants presencials i virtuals. Sens dubte, són xifres molt baixes, fins i tot inferiors a les del primer festival de la telefonia mòbil celebrat a Barcelona el 2006. Aleshores, la ciutat va substituir Cannes com a seu de l’esdeveniment i va congregar 55.000 persones.

Pel que fa a les empreses que aquests dies tindran el seu estand al recinte firal, també s’aprecia un cartell deslluït. Xiaomi, Samsung, Google, Sony, Ericsson, Nokia, Oracle, Facebook, Cisco, Vodafone, Microsoft, Lenovo, Intel, Deutsche Telekom, Qualcomm i British Telecom han renunciat a participar de forma presencial a la cita. Entre les companyies que sí que han vingut destaquen, per sobre de tot, Amazon Web Service o Huawei.

Per últim, tampoc serà un congrés amb grans novetats tecnològiques. Fent honor a una tradició típica del sector, aquest dilluns l’empresa catalana Newtonlab Space, en col·laboració amb Vodafone, presentava un holograma projectat amb tecnologia 5G i afirmava que el desenvolupament permet “teletransportar persones d’una punta a l’altra del món”. Res més lluny de la realitat. Bombo i platerets.

Si realment hi ha una revolució pendent en el sector, aquesta és la del 5G. I en aquesta línia anirà el congrés. Aquesta forma de connectivitat entre dispositius permet que l’intercanvi de dades sigui encara més ràpid del que és avui dia. La velocitat de càrrega d’un vídeo de YouTube, per exemple, és imperceptible, i això ha de fer possible els cotxes intel·ligents autònoms, les operacions mèdiques a distància o les cases intel·ligents.

POLÍTICA A FLOR DE PELL
Qualsevol esdeveniment massiu és un bon moment per reivindicar-se. En les passades edicions del MWC eren freqüents les manifestacions de taxistes i de treballadors dels transports públics.

Aquest any, les reivindicacions de treballadors de la mobilitat han quedat aparcades, però no per això el festival de telefonia ha deixat de tenir un caire reivindicatiu. Diumenge, abans del sopar inaugural del MWC, es produïen concentracions independentistes per protestar per la presència de Felip VI i Pedro Sánchez a Barcelona.

I avui dilluns, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, afirmava que espera que Barcelona continuï sent seu del MWC després del 2024. Cal recordar que Isabel Díaz Ayuso ha demanat en diverses ocasions que l’esdeveniment se celebri a Madrid.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram