Desnonament nau Progrés

Foto: A.R.

L’assentament de la nau del carrer Progrés de Badalona ja és història. Un espectacular dispositiu policial ha fet efectiu aquest dijous el desnonament del més d’un centenar de persones que residia a l’edifici en condicions precàries. Ni la via judicial ni la forta pressió veïnal han impedit finalment que els ocupants acabin avui al carrer sense una alternativa d’habitatge disponible.

El desallotjament de la nau ha tingut lloc cap a les dotze del migdia, quan els prop d’una vintena de furgons dels Mossos d’Esquadra que han participat en l’operatiu han començat a flanquejar els accessos al tram del carrer on estava ubicat l’assentament. Els agents han carregat contra els manifestants que des de primera hora del matí es concentraven a les portes de l’edifici –entre els quals hi havia l’exalcaldessa i líder de la coalició CUP-Guanyem, Dolors Sabater–, i després de diversos moments de tensió han aconseguit dispersar la multitud i blindar l’accés principal a la nau.

Desnonament nau Progrés

Foto: A.R.

En el moment de l’entrada de la policia a les instal·lacions, només quedaven uns pocs ocupants al seu interior. La majoria han anat abandonant la que ha estat fins ara casa seva durant el matí a mesura que la línia policial avançava i s’esvaïen les últimes esperances de poder evitar el desnonament.

L’Ismael és un dels afectats que ha decidit marxar de l’edifici abans de la culminació del desallotjament. Aquest home de 42 anys nascut a Mali fa gairebé setze anys que viu a Catalunya. “Jo soc ballarí professional de dansa africana. Vaig venir aquí per ajudar la meva família i ara ja em sento gairebé espanyol”, assegura. L’Ismael va perdre la feina amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus i es va veure obligat a deixar el pis on vivia al carrer Felip II. Aquest gener feia vuit mesos que residia a la nau del carrer Progrés. “L’Ajuntament no vol saber res de nosaltres. No han volgut dialogar i ens han deixat al carrer sense alternativa”, apunta contundent.

Desnonament nau Progrés

Foto: A.R.

Al seu costat, en Koundé observa encara commocionat com s’executa el desnonament de la nau. “Jo tinc papers, però no aconsegueixo trobar feina. El sistema és molt complicat per als immigrants i accedir a un habitatge és pràcticament impossible”, lamenta aquest home de 41 anys originari de Guinea. En Koundé porta a Catalunya des del 2004 i fa sis mesos que va instal·lar-se a l’assentament. “Que on anirem ara? Aquí tens totes les meves coses –assenyala una pila de bosses i unes quantes maletes–. Si no ens donen alternativa, haurem d’ocupar un altre cop”, assenyala l’home, que està estudiant un curs de fusteria de la Generalitat després de treballar durant molts anys com a jornaler i mecànic.

Doble denúncia per agressió

Per la seva banda, la CUP i Guanyem han denunciat que l’exalcaldessa badalonina, Dolors Sabater, i la diputada Basha Changue han rebut cops mentre els agents carregaven contra els manifestants concentrats a la porta de la nau ocupada. També l’exbatlle i líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, ha denunciat una suposada agressió per part d’un dels protestants. El popular ha estat rebut amb insults i una forta escridassada per part dels ocupants de l’edifici desallotjat.

Foto: A.R.

Acampada al Viver?

Les diferents entitats que han donat suport als afectats, com la Plataforma Sant Roc Som Badalona o la Fundació Cepaim, treballen ara amb el consistori badaloní per intentar trobar una alternativa d’habitatge per a les persones desnonades, que podrien allotjar-se durant uns dies en hostals de la ciutat. En paral·lel, els ocupants de la nau estudien la possibilitat d’acampar amb motiu de protesta aquesta nit a les portes de l’edifici municipal del Viver.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram