Pere Aragonès

El president s’ha mostrat molt enfadat amb la decisió del govern espanyol. Foto: Laura Fíguls/ACN

Volen ganivets i la tensió es palpa a l’ambient. Així és la nova fase del serial de moda en la política catalana i espanyola: l’ampliació o no de l’aeroport del Prat.

Ahir la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, sorprenia amb una roda de premsa en la qual anunciava que el govern espanyol suspenia la inversió de 1.700 milions d’euros per a la construcció de les noves infraestructures.

Sánchez assenyalava que la decisió havia estat conseqüència de l’actitud del Govern de la Generalitat i assegurava que Madrid havia perdut la confiança en els seus interlocutors catalans. Es referia a la posició d’algunes veus com la de Marta Vilalta, portaveu d’ERC, que havien afirmat que assistirien a la manifestació convocada contra l’ampliació de l’aeroport. Les reaccions no s’han fet esperar.

La indignació d’Aragonès

Aquest dijous al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut visiblement enfadat davant dels mitjans per expressar el seu enuig per la posició de l’Estat. “Amb la decisió d’ahir es constata que el govern espanyol no té voluntat de diàleg. Mai ha tingut la intenció d’invertir en Catalunya i en l’aeroport”, ha afirmat Aragonès.

El president ha assenyalat que, en realitat, les declaracions d’ahir de la ministra Sánchez són una “maniobra de pressió perquè el Govern accepti acríticament la intenció d’AENA: l’ampliació de la tercera pista en 500 metres per sobre de la Ricarda”.

L’afirmació respon a les declaracions del president d’AENA, Maurici Lucena, en les quals considerava que, tot i que l’espai natural de la Ricarda es veuria afectat per l’ampliació de l’aeroport, el projecte s’hauria dut a terme seguint les normatives ambientals europees. A més, Lucena afirmava que l’ampliació no es podrà tornar a plantejar fins d’aquí a 5 anys.

“Una inversió de 1.700 milions d’euros no es pot tirar enrere per unes declaracions públiques”, ha dit el president tot referint-se al posicionament d’alguns dels seus companys de partit respecte a la manifestació en contra de l’ampliació de l’aeroport.

És per tot això que Aragonès ha volgut fer una esmena a la totalitat quan ha asseverat que des de la Generalitat no confien “en el govern espanyol pel que fa a les grans infraestructures”.

La indignació de Foment

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, havia programat una roda de premsa per avui a les 11.30 h per valorar l’ampliació de l’aeroport. Ho havia fet abans de conèixer la decisió del govern espanyol i, per tant, mai sabrem exactament el que tenia pensat dir. El que sí que sabem és que la nova situació ha estat rebuda com una galleda d’aigua freda per part de l’empresariat català.

Sánchez Llibre ha dirigit les seves ires tant al Govern català com al de l’Estat, i ha afirmat que la desavinença entre els dos actors “ens porta a la ruïna econòmica de Catalunya i de moltes famílies (…). Hipotecarà el futur de la feina dels nostres joves”.

El president de Foment ha criticat les “declaracions contradictòries entre els consellers del Govern” i ha lamentat “la manca de cohesió interna del govern espanyol, PSOE i Podem”. “Demanem que resolguin privadament les seves discrepàncies internes i que s’obri de nou el diàleg entre el Govern de la Generalitat i l’Estat”, ha conclòs.