Dona desesperada

La Seguretat Social va dir el setembre del 2020 que havia millorat, però els informes mèdics ho desmenteixen. Foto: Pexels

Un jutjat social de Barcelona ha retornat a una infermera la pensió completa per incapacitat absoluta per un trastorn obsessiu-compulsiu, després que la Seguretat Social dictaminés que havia millorat i li rebaixés la prestació al 55% del total. El jutjat conclou que la dona no només no ha millorat, sinó que ha empitjorat per la por a contreure la covid. Per això, diu que no pot exercir ni la seva professió ni cap altra perquè no té capacitat per relacionar-se amb terceres persones ni mantenir lucidesa i un clar judici de la realitat.

El març del 2019 la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques (SGAM) va reconèixer a la dona una incapacitat permanent absoluta per a la seva professió habitual d’infermera. Li van diagnosticar trastorn obsessiu-compulsiu, amb un episodi depressiu moderat que es tractava des del 2016. L’informe establia que tenia una escassa resposta als tractaments realitzats i un mal pronòstic. No obstant això, el setembre del 2020, en plena pandèmia de covid, la Seguretat Social va revisar el cas i l’SGAM va establir que el trastorn era lleu i que la dona no mereixia la incapacitat permanent absoluta sinó incapacitat permanent total, cosa que feia baixar la pensió del 100% al 55%.

El jutjat conclou que la dona no només no ha millorat, sinó que ha empitjorat per la por a contreure la covid

La dona va presentar un recurs contra la resolució de la mà de Campmany Abogados i l’ha guanyat. El magistrat conclou, basant-se en els informes mèdics dels equips que tracten la dona, que la pacient està en situació estable des del 2019 i que “no s’observa franca millora tot i que el compliment del tractament ha estat adequat”. De fet, alguns informes assenyalen que la patologia s’ha agreujat a causa de la covid, perquè la dona té por a contreure la malaltia.

Per això, la sentència no veu cap prova de la suposada millora de la pacient i, en canvi sosté, que el trastorn li comporta una limitació psicofuncional. De fet, el magistrat diu que la dona està impedida per fer les tasques pròpies de la seva professió, perquè està relacionada amb la medicina. Tampoc pot exercir altres professions que requereixin en major o menor mesura interactuar amb terceres persones i tenir lucidesa o judici de la realitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram