Gent gran

La mitjana d’edat de la gent gran maltractada és de 81,2 anys. Foto: Núria Torres/ACN

Aquest dimarts 15 de juny se celebra el Dia Mundial per a la Prevenció dels Abusos i Maltractaments a les Persones Grans. L’efemèride se celebra des de l’any 2006 i vol posar en relleu aquesta violència, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és “una de les formes de violència més oculta, la més silenciada, la menys estudiada i, per tant, la més desconeguda, detectada i tractada”.

A més de silenciada, aquesta situació està més estesa del que podríem pensar. En un informe del 2018, la mateixa OMS assenyalava que una de cada sis persones grans pateix maltractaments en el món. La majoria de casos estan ocults i les persones grans no ho denuncien. Només 1 de cada 24 casos de maltractaments arriben a la policia.

LES XIFRES
La invisibilització del fenomen que el diari Línia va recollir en un reportatge del passat mes de maig fa que les xifres recollides per la Diputació de Barcelona de maltractaments a persones grans durant l’any 2020 siguin baixes.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de l’ens va detectar 360 casos de maltractament a la demarcació de Barcelona. Majoritàriament es tractava de dones, ja que representaven el 78,3% de les víctimes. Així mateix, la mitjana d’edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys.

No són els únics elements que va detectar la Diputació. El 7,5% de les persones grans maltractades no reben cap ingrés i el 83,1% comparteixen habitatge: un 49,5% amb el fill i un 25,6% amb la parella.

Pel que fa al tipus de maltractament, la Diputació assenyala que el que més es va registrar va ser el psicològic (35,9%), seguit dels maltractaments econòmics (24,9%), la negligència (14%) i el maltractament físic (12,8%).

MÉS SENSIBILITZACIÓ
Però no tot són males notícies. Segons explica la Diputació, la sensibilització i els recursos contra el maltractament a gent gran són cada cop més. “Si bé es detecta un lleuger descens respecte a les xifres del 2019, el 2020 han estat 23 municipis més que han detectat casos, un indicador que formula la hipòtesi que cada vegada són més els municipis sensibilitzats”, expliquen des de la Diputació.

Així mateix, aquest dimarts, i amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció dels Abusos i Maltractaments a les Persones Grans, se celebra a les cinc de la tarda en format virtual la III Jornada anual de conscienciació i sensibilització “El bon tracta ens fa grans”, organitzada pel Moviment per Aturar el Maltractament a les Persones Grans i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.