Fred

La Diputació de Barcelona contacta amb les persones vulnerables quan hi ha onades de fred. Foto: Arxiu

Què cal fer quan venen les setmanes de fred a la metròpoli? Aquesta pregunta és la que intenta resoldre el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, que des del desembre passat ha activat la seva campanya Consells per fer front al fred.

La iniciativa, adreçada sobretot a les persones grans que viuen soles, vol “evitar els riscos associats al fred”, i des que es va activar fa un mes ja ha fet 218 trucades.

Però no només es duen a terme contactes telefònics. Durant les visites domiciliàries que el Servei Local de Teleassistència fa de forma quotidiana, es dona un díptic que recull consells pràctics per reduir els efectes negatius del fred relacionats amb la salut de les persones grans, així com consells per protegir la llar.

Entre aquests consells hi ha el de beure líquids, infusions i brous calents, tenir les medicines que es necessiten per si no es pot sortir, vigilar davant els problemes de circulació sanguínia, allunyar les estufes i brasers de mobles, cortines i llits o no eixugar roba a prop d’estufes per perill d’incendi.

“Alhora, si es detecta qualsevol incidència o situació especial a l’habitatge que pugui generar més vulnerabilitat davant els efectes del fred, s’informa els serveis socials de l’ajuntament corresponent”, explica la Diputació.

Onades de fred

Així mateix, el Servei Local de Teleassistència es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que rep avisos d’alertes per baixes temperatures en els diferents territoris de la demarcació de Barcelona.

“En el cas que hi hagi alarmes taronges o vermelles sobre una onada de fred, es contacta amb les persones usuàries de la zona afectada, prioritzant les que són vulnerables per la seva situació de salut o pel fet de viure en habitatges aïllats”, afirmen des de l’ens territorial. “Durant el mes de desembre es van fer 1.082 trucades per donar l’alerta de temperatures extremes per ventades i també per tempestes i aiguats”, conclouen.