Mapa llibreries Barcelona

Aquest és el mapa de les llibreries que hi ha actualment a Barcelona. Foto: Guifré Jordan/ACN

Deu dels dotze barris amb una renda més baixa de Barcelona no tenen cap llibreria. Segons una anàlisi de dades de l’ACN a partir del directori de llibreries de l’Ajuntament, entre les zones més pobres, només el Raval i el Besòs i el Maresme en tenen. Les zones més riques concentren el 61% d’aquests establiments, tot i que només hi viu el 33% de la població de la ciutat. En canvi, 25 dels 73 barris de la capital catalana no en tenen cap, i 21 d’ells estan per sota de la renda mitjana barcelonina.

El Gremi de Llibreters de Catalunya lamenta les dades. La seva presidenta, Maria Carme Ferrer, creu que la manca de llibreries “empobreix molt” el seu entorn. A més, en declaracions a l’ACN demana a les administracions que “posin facilitats” per obrir-ne de noves.

Sobre les causes de la distribució asimètrica, Ferrer expressa que, normalment, on el poder adquisitiu és gran més gent té “formació acadèmica” i “sol ser molt més bona clienta de llibreria”. Amb tot, deixa clar que, sigui quin sigui el poder adquisitiu, “sempre pot haver-hi lectura” mitjançant, per exemple, les biblioteques, a les quals encoratja que “comprin a les llibreries de proximitat”.

El Gremi de Llibreters també recorda que, a banda de la renda, altres factors com la “tradició històrica” de concentració d’activitat comercial en determinats llocs afecten aquesta realitat, així com l’augment del preu del lloguer en barris amb especial pressió immobiliària i hotelera. Segons l’entitat, districtes com l’Eixample havien perdut llibreries, però recentment n’han recuperat.

En qualsevol cas, es mostren conscients que “hi ha buits” a la ciutat i insten la Generalitat i l’Ajuntament de la capital a activar subvencions similars a la línia ara activa per ajudar municipis sense llibreries a implantar-ne.

La mitjana de llibreries a Barcelona és de 19,4 per cada 100.000 habitants, tenint en compte els 322 establiments que consten al directori de l’Ajuntament i les dades de població del padró del 2021. La renda mitjana disponible a la capital catalana és de 20.956 euros, segons l’informe del consistori La renda de les llars a Barcelona, publicat el juliol del 2021 amb dades del 2018.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram